Читај ми!

БиХ и Црна Гора потписале гранични споразум у Бечу

Представници Босне и Херцеговине и Црне Горе потписали су у Бечу споразум о разграничењу, који је оцењен веома важним с обзиром на то да је реч о првом документу те врсте постигнутом између држава бивше Југославије.

Споразум су потписали министри иностраних послова БиХ Игор Црнадак и унутрашњих послова Црне Горе Рашко Коњевић, у присуству цноргорског председника Филипа Вујановића и председавајућег Председништва БиХ Драгана Чавића, преноси Танјуг.

Свечаном потписивању је присуствовао и председник Аустрије Хајнц Фишер.

Документом је практично решено питање међудржавне границе БиХ и Црне Горе.

Овај споразум шаље посебну поруку с обзиром на то да БиХ има нерешена питања границе са Хрватском и Србијом, рекао је након његовог потписивања председавајући Председништва БиХ Драган Човић.

„Шаљемо поруку да сами треба да решавамо проблеме са границама. Морамо ми пре свега отклонити проблеме у комуникацији“, поручио је Човић истакавши да ће брза ратификација тог споразума поспешити даљу сарадњу са Црном Гором, те подстаћи одговорније приступање преговорима са Хрватском и Србијом око сличних проблема.

Председник Вујановић је истакао да постоји мноштво разлога за задовољство, те да је један од њих то што је ово први споразум о државној граници између земаља бивше Југославије.

Он је подсетио да је процес дезинтеграције донео сукобе који су однели многе жртве, донео избеглице и материјална разарања, а да су се конфликти водили управо око граница.

"Без међународног посредовања, добром вољом, добросуседским односима и пријатељским односом две земље договорили смо споразум који поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ и Црне Горе, као и дефинише сарадњу земаља", објаснио је Вујановић.

Посебно је изразио задовољство што је споразум потписан у Бечу пред самит о Западном Балкану, који, како је нагласио, треба да да нови импулс европским интеграцијама региона.

Председник Фишер је истакао да је споразум између БиХ и Црне Горе важан корак о чему сведочи чињениа да су његовом потписивању присуствовали председавајући Председништва БиХ и председник Црне Горе.

"Радујем се што је споразум постигнут, као симбол спремности да се реше проблеми путем дијалога, на миран начин“, поручио је Фишер додајући да има велика очекивања од бечког самита.

Фишер је позвао два председника и парламенте двеју земаља да што пре ратификују потписани споразум и додао да би било добро ако би овај документ могао што пре да се примени.

"Споразум показује да је могуће решити проблеме на миран начин", навео је аустријски председник подседник.

Иначе, потписивање граничног споразума БиХ и Црне Горе је уједно увод у дводневни самит о Западном Балкану који се одржава у Бечу.

Самиту, поред домаћина, присуствују премијери земаља региона, министри спољних послов и финансија, а сутра ће им се придружити немачка канцеларка Ангела Меркел и европска комесарка за проширење Федерика Могерини, као и комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара