Читај ми!

"Иницијатива 'За дом спремни' на нивоу провокације"

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поручила је да је иницијатива групе грађана, који захтевају да се фашистички поздрав "За дом спремни" уведе у службену употребу у војсци, "неозбиљна и неприхватљива и на нивоу провокације".

"Иницијатива је неозбиљна, неприхватљива и на нивоу је провокације", поручено је из кабинета председнице пренео је портал Index.hr, наводи Танјуг.

Огласио се и опозициони ХДЗ, који наводи да војска већ има своје пздраве из домовинског рата.

"Савремена хрватска држава заснована је на домовинском рату. Хрватска војска има своје поздраве који одражавају домољубље и заједништво произашло управо из тог рата, а то су `Домовини верни` и `Поздрав домовини`", наводи се у саопштењу ХДЗ-а.

Премијер Зоран Милановић је поручио иницијаторима да се присете говора Фрање Туђмана из 1990.

"Ја бих их позвао да послушају говор председника Туђмана на неком од предизборних скупова 1990. када се оснивао ХДЗ, шта је мислио о томе и шта је мислио о улози Хрвата у партизанском покрету. Нека се врате тамо, то важи и за вођство ХДЗ-а и за све оне који желе Хрватску да врате назад у мрак", рекао је Милановић.

Он је за хрватску ТВ Н1 рекао да је пред Хрватском велика одговорност да напред настави овим "сталоженим путем, на боље".

"То некима у Хрватској смета, а ми смо због тога срећни", казао је премијер.

Тако је иницијатива за увођење усташког поздрава у Оружане снаге Хрватске ујединила власт и опозицију тој земљи и то у тренутку када парламентарни избори нису расписани, али је кампања уочи избора, који ће највероватније бити одржани у другој половини новембра, увелико у току.

Потписници петиције тврде да је поздрав "За дом спремни", који је за време Другог светског рата био службени поздрав усташког покрета, заправо старохрватски поздрав и подржавају инцијативу коју је преко Фејсбука покренуо последњи командант одбране Вуковара Бранко Борковић звани Млади Јастреб да се тај поздрав уведе у службену војну употребу.

У писму хрватској председници Колинди Грабар-Китаровић група грађана, њих око 3.000, упутило је писмо са захтевом да се предложе измене Закона о хрватској војсци да би поздрав "За дом спремни" ушао у службену употребу у Оружаним снагама РХ.

Организатори петиције, која је спроведена путем интернета, тврде да ју је потписало 3.200 особа, а међу потписницима се наводе академик Јосип Печарић, помоћни бискуп загребачки Валентин Позаић, сисачки бискуп Владо Кошић, фудбалер Јосип Шимунић, академик Станко Поповић, бивши директор Хрватског института за историју Мирко Валентић, председник Хрватског националног етичког суда Звонимир Шепаровић, адвокат Звонимир Ходак, бивши политички емигрант Никола Штедул, дон Анђелко Каћунко, фрањевац Миљенко Стојић, новинар Велимир Бујанец...

Писмо са истим захтевом је, како је раније пренела Хина, упућено и лидеру најутицајније опозиционе Хрватске демократске заједнице Томиславу Карамарку.

Та иницијатива изазвала је оштре реакције у Србији, али и у Хрватској.

Коалиција удружења избеглица осудила је ту иницијативу и затражила од Европске уније да пошаље јасну поруку да је покушај рехабилитације усташког покрета и злочиначке НДХ недопустиво.

Председник Коалиције Миодраг Линта рекао је да је ово још један у низу примера који потврђују да је хрватско друштво задојено нетрпељивошћу и мржњом према свему што је српско.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара