Читај ми!

Иницијатива да "За дом спремни" буде званичан поздрав!

Потписници интернет петиције траже да се поздрав "За дом спремни" уведе у службену употребу у Оружаним снагама Хрватске. У писму хрватској председници Колинди Грабар Китаровић и председнику ХДЗ-а Томиславу Карамарку траже да предложе измене Закона о војсци како би се тај поздрав озваничио.

Потписници петиције тврде да је поздрав "За дом спремни", који је за време Другог светског рата био поздрав усташког покрета, заправо старохрватски поздрав, преноси Фонет.

Хрватски портал Index пише да организатори петиције, која је спроведена преко интернета, тврде да ју је потписало 3.200 особа, а међу потписницима се наводе академик Јосип Печарић, помоћни бискуп загребачки Валентин Позаић, сисачки бискуп Владо Кошић, фудбалер Јосип Шимунић, академик Станко Поповић, бивши директор Хрватског института за повијест Мирко Валентић, председник Хрватског националног етичког судишта Звонимир Шепаровић, адвокат Звонимир Ходак, бивши политички емигрант Никола Штедул, дон Анђелко Каћунко, фрањевац Миљенко Стојић, новинар Велимир Бујанец и други.

Они подржавају иницијативу коју је преко Фејсбука покренуо некадашњи командант одбране Вуковара Бранко Борковић – Млади Јастреб да се тај поздрав уведе у званичну војну употребу, преноси портал Index.

Увођењем таквог поздрава у службену употребу неговала би се хрватска култура и традиција. У супротном, противници тог поздрава могли би сутра да дођу на идеју да нам забране загребачку катедралу или Сињску алку, кажу потписници петиције у писму председници Хрватске.

Иначе, један од потписника петиције, фудбалер Јосип Шимунић, бивши репрезентативац Хрватске, након друге утакмице баража за Светско првенство у Бразилу, против Исланда на Максимиру 20. новембра 2013. године, узвикивао је заједно са навијачима на трибинама "За дом спремни". 

Због тога га је Фифа казнила са десет утакмица суспензије. Ту казну је касније потврдио Међународни суд за спортску арбитражу у Лозани, као и Савезни суд Швајцарске.

Линта: Недопустива рехабилитација усташког покрета

Коалиција удружења избеглица осудила је настојање групе хрватских грађана да се у службену употребу Војске Хрватске уведе фашистички поздрав "За дом спремни" и затражила од Европске уније да пошаље јасну поруку да је покушај рехабилитације усташког покрета и злочиначке НДХ недопустив.

"Ово је још један у низу примера који потврђују да је хрватско друштво задојено нетрпељивошћу и мржњом према свему што је српско", истакао је председник Коалиције Миодраг Линта у изјави Танјугу.

Према његовим речима, очито је да групе и појединци у хрватском друштву сматрају да је коначно дошао тренутак да се јавно каже да је данашња хрватска држава наставак злочиначке Независне Државе Хрватске и да је дошло време да се на јавној сцени те земље усташки зликовци третирају као борци за слободу хрватског народа.

И заменик председника Српског народног већа Саша Милошевић каже да ништа није толико укаљало хрватско име и да ништа не сублимира боље злочиначку нарав усташког режима као поздрав "За дом спремни".

Истиче да то није никакав "стари хрватски поздрав", већ усташки поздрав.

"Он је једино и искључиво усташки поздрав из такозване НДХ, а по значењу који има, он је исти као и нацистички поздрав 'Зиг Хајл'", рекао је Милошевић Танјугу и додао да његово увођење предлажу они који су не само носталгични према том злу, већ би да се оно и понови.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара