Читај ми!

Ципрас поднео оставку, следе избори

Грчки премијер Алексис Ципрас поднео је оставку и предложио расписивање избора. Превремени парламентарни избори биће одржани највероватније 20. септембра, речено је раније у грчкој влади.

Алексис Ципрас је поднео оставку, рекавши да је мандат који је добио 25. јануара прешао свој лимит. Народ треба да оцени мој учинак, додао је Ципрас, преноси Ројтерс.

"Имам моралну одговорност да вашем суду изнесем оно што сам учинио", рекао је Ципрас у обраћању грађанима, које је преносила грчка телевизија.

Ципрас је нагласио да ће покушати да поново задобије поверење народа како би могао да настави да спроводи свој програм.

Према његовим речима, Грци морају да одлуче да ли их је адекватно представљао у "бици са међународним зајмодавцима" о мерама штедње и новом пакету помоћи за излазак из кризе.

Како каже, мандат који је добио 25. јануара дошао је до својих граница и сада грађани треба да одлуче о новом мандату.

Ципрас је, како наводи АНА, рекао још и да има чисту савест и да од бирача тражи чист мандат.

Како је и најавио, Ципрас је нешто касније оставку поднео председнику Прокопису Павлопулосу и затражио да се избори одрже што пре, вероватно 20. септембра.

Ципрас је претходно одржао консултације са истакнутим саветницима о томе да ли да распише ванредне изборе како би умирио побуну у редовима Сиризе.

Према медијима, у оптицају су била два термина – или да избори буду у периоду 15-20. септембра или у октобру.

Спекулације о одржавању превремених избора у Грчкој појачале су се последњих дана пошто су неки од саветника премијера, укључујући и министра енергетике Паноса Скурлетиса, отворено позвали на изборе.

Централни комитет Сиризе одлучио је пре три недеља да у септембру буде одржан ванредни конгрес странке на коме би се утврдила владина стратегија, што је раније затражио Ципрас.

Већина чланова Централног комитета гласала је за одржавање конгреса, чији је циљ утврђивање стратегије владе и очување јединства Сиризе пољуљаног због непопуларног пакета помоћи међународних кредитора.

Ципрас се налази под притиском значајне мањине у Сиризи која каже да споразум који је грчки премијер потписао са међународним кредиторима иде против владиних обећања против мера штедње.

Око 30 посланика Сиризе одбило је да у јулу гласа за реформе, а Ципрас је још тада рекао да су ванредни избори опција уколико се са таквим отпором настави.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се