Читај ми!

Николић у септембру са члановима Председништва БиХ?

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Драган Човић најавио је да ће Председништво БиХ 10. септембра имати састанак са председником Србије Томиславом Николићем.

"Верујем да ћемо до 10. септембра имати разговоре са Николићем, чиме бисмо затворили циклус разговора председника суседних земаља, јер сам са Колиндом Грабар Китаровић разговарао пре неких 15 дана", истакао је Драган Човић.

На дружењу с новинарима у Сарајеву подсетио је да је Николић требало да посети БиХ, али да је та посета отказана неколико дана пре обележавања страдања Бошњака у Сребреници.

"Схватио сам да је нужда да што пре седнемо, јер бојим се да догађаји у Сребреници, колико год смо то ми својом посетом Београду и разговором са (премијером Србије Александром) Вучићем колико-толико амортизовали, дали му неку другу слику, мислим да је неопходно разговарати са председником Србије, како бисмо на неки начин створили тај дух и међусобног поверења и колегијалног односа, јер ја не видим други начин од сталне комуникације, разговора", нагласио је Човић, преноси Бета.

Рекао је да је сасвим свеједно где ће бити разговори са Николићем, у БиХ или у Србији.

Човић је подсетио да је недавно посетио Црну Гору и разговарао са црногорским председником Филипом Вујановићем, а најавио је да би у септембру БиХ поново требало да посети хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

Човић је рекао да је битно одржавати складне односе између три суседне земље и БиХ, оценивши да је БиХ основа свих решења на Балкану.

"Није циљ нешто делити у БиХ, већ нешто олакшати како бисмо реализовали свој европски пут и решили се економско-социјалних проблема. Верујем да има смисла улагати у енергију и давати допринос у прављењу изврсних добросуседских односа", поручио је Човић.

"Питања међудржавних граница велики проблем"

Драган Човић је рекао да ће наредне седмице, на састанку званичника држава Западног Балкана и представника Европске уније у Бечу, с председником Црне Горе Филипом Вујановићем потписати међудржавни споразум о граници, чиме ће БиХ и Црна Гора постати прве државе региона које су решиле питање отворено након распада бивше Југославије, јавља Танјуг.

"Волео бих да смо тај посао завршили и са Хрватском и са Србијом", истакао је Човић новинарима у Сарајеву, додајући да нема разлога да се то не догоди и да се све треба решити на основу прихватања међународно признатих стандарда.

Човић је нагласио да би на тај начин требало да разговарају и са председником хрватске владе Зораном Милановићем и с било ким ко убудуће буде на власти у Хрватској.

Додао је и да ранија констатација хрватског премијера да у БиХ заправо нема с ким да разговара "само одвлачи од кључних проблема", које две државе требају да реше.

Нагласио је и да власти БиХ очекују од Хрватске подршку за предлог да део будућег Јадранско-јонског ауто-пута на потезу од Плоча према Црној Гори пролази подручјем источне Херцеговине, јер би то значило много како за развој БиХ тако и за повезивање целог региона.

"Треба улагати у изврсне добросуседске односе. Ниједан сусед не може да рачуна на стабилност уколико је стање у БиХ несигурно", нагласио је Човић, уверен да је БиХ "основа свих решења на Балкану".

Човић је, такође, потврдио и како садашње власти у БиХ остају при плану да до краја ове или почетком наредне године поднесу молбу за статус кандидата за чланство у ЕУ, што је саставни део стратешког плана за спровођење низа реформи.

Део тог плана, према Човићевим речима, јесте и реорганизација БиХ. За септембар је најавио и реконструкцију Владе Федерације БиХ, али није отклонио могућност да она и даље буде мањинска, уз тесну подршку у парламенту.

Човић је, коментаришући најаве из Репубике Српске о спровођењу референдума о деловању Суда и Тужилаштва БиХ, навео да је уверен да тог референдума неће бити, али је подржао захтеве из Бањалуке да се разговара о функционисању правосуђа у БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се