Читај ми!

Спасавање Хрвата из руку ИС, трка са временом

Египатске обавештајне службе покушавају да лоцирају место на којем припадници Исламске државе држе Томислава Салопека. Све очи упрте у гранични појас са Либијом. Египатске власти очекују да ће исламисти продужити рок за 48 сати. У Каиру је хрватска министарка спољних послова Весна Пусић.

Позивајући се на обавештајне изворе, египатски дневник Аl Masry al Youm наводи да читаву операцију лично води египатски министар унутрашњих послова Магди Абдел Гафар, преноси Танјуг.

Салопек се, наводно, тврде безбедносни извори, налази у пустињи на граници с Либијом, преноси загребачки Јутарњи лист, одакле су припадници Исламске државе послали претећу поруку.

Немачка агенција ДПА, позивајући се на египатске изворе, тврди да је ај-пи адреса компјутера са којег је послата порука "лоцирана у Либији".

Египатски званичници тврде да чине све што је у њиховој моћи да пронађу Салопека, наводећи да очекују да ће исламисти продужити рок за 48 сати.

Рок за ослобађање неименованих муслиманки из египатских затвора, што су затражили исламисти, истиче у 17.35.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић разговарала је с египатским колегом Абделом Фатахом ел Сисијем о Салопеку, а хрватска влада и Министарство спољних и европских послова и даље чине све како би помогли отетом хрватском држављанину.

Породица отетог је апеловала на отмичаре да га пусте на слободу.

"Позивам људе који држе мог сина да га врате породици, јер његов мотив да оде у њихову земљу био је искључиво да заради хлеб за своју децу и ништа друго", казао је отац отетог Хрвата, Златко, за АФП у породичној кући у Врпољу.

У Каиру се налази и шефица хрватске дипломатије Весна Пусић, заједно са Салопековом супругом. Из Министарства најављују да ће објавити нове информације о случају чим то буде могуће.

У видеу објављеном у среду, човек који се представио као Томислав Салопек, који ради у Египту за француску компанију за геолошко истраживање ЦГГ, прочитао је са папира да ће бити погубљен у року од 48 сати ако египатска влада не ослободи муслиманке из затвора. Салопек тада није прецизирао када је одбројавање почело.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара