Читај ми!

Минут ћутања за жртве "Олује" у Републици Српској

Тачно у подне огласиле су се сирене и црквена звона у свим општинама и градовима Републике Српске у којој је, поред Србије, Дан жалости поводом обележавања Дана сећања на страдале и прогнане Србе из Хрватске у операцији "Олуја" из августа 1995. године.

Уз блокаду улица и минут ћутања прекинут је и саобраћај у центру Бањалуке, јавља Н1 БиХ, преноси Танјуг.

На свим зградама јавних институција заставе су спуштене на пола копља, културне и спортске манифестације су прилагођене датим околностима, а јавни емитери су дужни да програмску шему прилагоде Дану жалости.

Служен је парастос у бањалучком Храму Свете Тројице за око 2.000 убијених Крајишника у хрватској војно-полицијској акцији, чиме је настављено обележавање 20 година од егзодуса српског народа из бивше Републике Српске Крајине.

Поред полагања венаца на споменик погинулим Крајишницима на Пердуовом гробљу у Бањалуци, предвиђено је и давање даће у просторијама Кола српских сестара, саопштено је из Документационо-информационог центра "Веритас" који ће вечерас у Културном центру Бански двор одржати промоцију својих нових публикација.

Програм обележавања егзодуса српског народа почео је јуче одржавањем округлог стола у Бањалуци под називом "Крајишки Срби послије 20 олујних година".

Током акције "Олуја"из Хрватске је протерано више од 220.000 Срба, а више од 2.000 их је убијено или нестало.

Хрватска 5. август обележава као Дан победе, домовинске захвалност и Дан хрватских бранитеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво