Читај ми!

"Дело": Србофобија и данас присутна у Хрватској

Двадесет година после операције "Олуја", победници Србе изгледа само још више мрзе, што не делује охрабрујуће на односе између два суседа, оцењује словеначки лист "Дело".

Истичући да је србофобија и дан данас присутна у Хрватској, лист пише да, иако се чини да је еуфорија једино осећање везано за "Олују" у тој земљи, и даље постоје многа различита објашњења о томе шта ће се, заправо, прослављати војном парадом у Загребу, преноси СТА.

Победа ће бити прослављена еуфорично, али Срби остају хрватски непријатељи, између осталог и због оптужби да је оно што се догодило било највећи случај етничког чишћења после Другог светског рата, наводи љубљански дневник, преноси Танјуг.

У тексту се подсећа да је пред почетак крвавих балканских ратова у Хрватској живело 600.000 Срба, док их је после тога остало око 200.000, а између 2001. и 2011. године њихов број је опао за 15.000.

Једна студија о идентитету Срба у Хрватској, како се наводи у тексту, показала је да се све више младих Срба изјашњава као Хрвати, те да је све већи број случајева стигматизације и такозване друштвене дистанце према Србима.

"Двадесет година после Другог светског рата, немачки туристи и њихове марке су били дочекани широм раширених руку у Хрватској. С друге стране, 20 година после операције "Олуја", победници - барем често тако изгледа - Србе само још више мрзе", закључује љубљански лист.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара