Скуп у Загребу против порицања злочина "Олује"

Неколико организација одало је у Загребу почаст жртвама "Олује" и позвало на моралну и политичку одговорност према свим грађанима.

У акцији у Загребу учествовали су Центар за жене жртве рата - РОСА и Женска мрежа Хрватске у сарадњи с Удружењем за друштвена истраживања и комуникације (УДИК) из Сарајева, Српским демократским форумом и Удружењем слободарских активиста.

Петнаестак активиста носило је транспаренте: "Одајмо почаст жртвама", "Злочини у Олуји су одговорност свих нас", "667 убијених цивила, 220.000 протераних", јавља index.hr.

Циљ акције је да се јавност подсети на злочине почињене у "Олуји" као и на, како су навели организатори, државно организовано порицање тих злочина.

Организатори наводе да су у "Олуји" погинуле и нестале 1.853 особе, а да је протерано више од 220.000 становника, већински српске националности.

"Видимо да се сутрашњом војном парадом држава изгледа припрема за нови рат, а ни задњи није завршила. Није преузела одговорност, није истражила злочине и није утврдила чињенице. Без тога, рат се стално наставља", истакла је Нела Памуковић из Центра за жене жртве рата и додала да ни Други светски рат, такође, није завршен јер се води борба подацима и бројкама.

Акцијом, објаснила је, пре свега одају почаст жртвама "јер влада изражава и одаје почаст погинулим војницима, али се о цивилним жртвама рата не изјашњава нити им одаје почаст".

"Настављају се митови, постављају се споменици особама које су допринеле злочинима, а цивилне жртве се не спомињу", указала је Памуковићева.

Удружења захтевају да се институције власти дистанцирају од злочина почињених у име Хрватске јер, како поручују, "док се не дистанцирају ми смо сви одговорни за те злочине".

Акција је истовремено требало да се одржи и у Сарајеву, испред Амбасаде Хрватске, али ју је забранило Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара