Усташки поздрави у Србу

У Србу у Хрватској данас су се поводом Дана устанка у Другом светском рату окупили представници Српског народног вијећа и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске(САБА РХ), а истовремено је организован и контраскуп десничарске странке права (А-ХСП).

Контраскуп је организован уз одобрење полиције која није реаговала иако су они провоцирали усташким поздравом "за дом спремни" и истицањем шаховнице са првим белим пољем, наводи се у саопштењу СНВ, преноси Танјуг.

Праваши, које је полиција физички спречила да приђу споменику, негирали су злочне у Јасеновцу и Јадовну тврдећи у својим говорима како је у Јасеновцу страдало свега 400 особа, а да је у јамама Велебита, где је 1941. основан логор Јадовно, пронађен тек један леш.

Председник Српског националног вијећа Милорад Пуповац рекао је да је контрамитинг скуп људи који мрзе, који би хтели протеривати и оних који су јуче казали да је ово њему последњи скуп и да Пуповац треба да буде први Србин који ће бити протеран из Хрватске, наводи се у саопштењу СНВ.

Пуповац је истакао да се представници СНВ и других антифашистичких организација у Србу окупљају не да би славили рат нити да би ширили мржњу, већ због онога због чега су се на овом месту окупили устаници пре 74 године - да би живели у миру и држави у којој ће владати закони једнаки за све.

Он је упозорио да је величање рата опасано за изградњу мира те да је национална искључивост и нетрпељивост, каква се развија у Хрватској и другим деловима бивше Југославије, опасна.

"Уместо да говоримо о развоју ових крајева, ми морамо говорити о томе да ли је антифашизам био истински слободарски покрет или није. Уместо да говоримо о томе како да људе у овој земљи учинимо сретнијима, богатијима, да не одлазе, овде се јоš увијек пребројава кога има више, а кога мање", рекао је Пуповац.

Обележавању Дана устанка присуствовали су представници локалних већа српске националне мањине, чланови антифашистичких удружења и делегација Амбасаде Србије у Хрватској на челу с Босом Продановић, отправницом послова, наводи се у саопштењу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се