Читај ми!

Гости из Србије кључни за црногорски туризам

Министар одрживог развоја и туризма Црне Горе Бранимир Гвозденовић каже да су приче о томе да сви туристи приликом напуштања Црне Горе морају да плате казну уколико нису платили боравишну таксу – апсолутна неистина. Истиче да туристички развој Црне Горе не би био реалан ако се не би, у значајној мери, ослањао на туристе из Србије.

Гвозденовић је Фонету рекао да казне због неплаћања боравишне таксе нису прописане важећим законом који у Црној Гори регулише ту област.

Обавезу пријављивања боравишта имају они који пружају услугу туристичког смештаја уз надокнаду, прецизирао је Гвозденовић и напоменуо да је, сходно томе, нетачно и да се боравишна такса наплаћује и у случају боравка код родитеља или сродника.

Пријава боравка и наплата боравишне таксе није "изум" Црне Горе, већ је то пракса у свим државама света, па и у Србији и у Црној Гори. Када је у питању контрола наплате таксе Црна Гора није ништа мењала у прописима, предочио је Гвозденовић.

Према његовим речима, Црна Гора неће примењивати никакве додатне или нове механизме, посебно не оне који би онемогућавали, ометали или успоравали улазак и излазак туриста на граничним прелазима.

Гвозденовић сматра да није први пут да се пласирају такве и сличне неистине, како би се нанела штета црногорском туризму и утицало на опредељење туриста из Србије који имају намеру да одмор проведу у Црној Гори.

За црногорски туризам, Србија представља кључно емитивно тржиште, а гости из Србије су увек били и биће више него добродошли, нагласио је Гвозденовић.

Он је, као "једну од интерпретирајућих подвала", одбацио и тврдњу о промени концепта црногорског туризма и преласку са масовног на елитни туризам.

То долази од оних којима не прија туристички напредак Црне Горе, па ни добри односи Црне Горе и Србије, оценио је Гвозденовић.

Ниједна варијанта туристичког развоја Црне Горе, према његовим речима, не би била реална ако се не би, у значајној мери, ослањала на туристе из Србије.

"Наше настојање да преостале туристичке потенцијале валоризујемо изградњом луксузних објеката треба да резултира обогаћивањем наше понуде, а не одрицањем од досадашњих успешних модела. А у тим успешним моделима, гости из Србије су увек имали одлучујућу улогу", оценио је Гвозеновић.

Гости из Србије нису "класични" туристи 

Рекао бих да су туристи из Србије, заједно са нама, са једнаком заинтересованошћу градили туристички профил Црне Горе, додао је Гвозденовић и нагласио да гости из Србије који долазе у Црну Гору, заправо нису туристи у класичном смислу.

Не могу да замислим наш туристички напредак о коме сви маштамо и на који смо се фокусирали, без озбиљног и континуираног доприноса наших пријатеља из Србије, истакао је Гвозденовић.

Упитан шта је то што би туристе из Србије требало да определи за Црну Гору, Гвозденовић је одговорио да су то "исти менталитет, исти језик, добро разумевање, бројна пријатељства и наша искрена жеља да буду део нашег туристичког просперитета".

Да се разумемо, политички и други процеси су и у Србији оставили траг код неких људи који су раније уредно свој одмор проводили међу нама, указао је Гвозденовић, који емотивно може да их разуме.

"Ја им поручујем да поново дођу. Пронаћи ће ону исту Црну Гору какву су заволели и ону исту срдачност каквом се дочекују пријатељи. Није исто само оно што су и желели да се промени", сматра Гвозденовић.

Видеће боље хотеле, уређеније плаже, чисте улице. Наћи ће много садржајнију понуду, рекао је Гвозденовић и додао да неће морати да размишљају има ли воде и је ли море чисто.

Најзад, поново ће бити међу својима. Црна Гора је она иста, а све боља. Све оно што сте из Црне Горе по лепом упамтили, успели смо да очувамо и учинимо још бољим, поручио је Гвозденовић.

Црна Гора се не може, бар за наше пријатеље из Србије, упоређивати са осталим дестинацијама, оценио је Гвозденовић, који сматра да је отићи у Црну Гору "као поћи код својих и радовати се нечем новом".

На питање да ли ће се прикључивање Црне Горе санкцијама ЕУ против Русије негативно одразити на туристички резултат, Гвозденовић је узвратио да, независно од економског или туристичког интереса, усаглашавање Црне Горе са спољном политиком ЕУ проистиче из њене, давно декларисане, интегративне политике.

То никако није негативан чин према Русији као држави, а још мање према грађанима Русије. Русија и руски туристи су наши традиционални пријатељи, нагласио је Гвозденовић.

Туристичка кретања и "нетуристички" фактори 

Министар одрживог развоја и туризма сигуран је да је и државни врх Руске Федерације свестан опција које је Црна Гора имала у односу на импликације изазване кризом у Украјини, али сматра да, с друге стране, на туристичка кретања утичу и "нетуристички" фактори.

Политика је свакако један од њих, ако не и најутицајнији. Лично бих волео да није тако, односно да се сваки туриста при избору дестинације опредељује само на основу својих очекивања, интересовања, искустава и новца који му је на располагању, рекао је Гвозденовић.

Наш посао је да представимо своју понуду грађанима Руске Федерације, објаснио је Гвозденовић, да их позовемо да дођу, и када дођу да пружимо максимално квалитетну услугу, обезбедимо гостопримство и оправдамо сваку рубљу коју код нас потроше.

С обзиром на то да је велики број гостију из Русије већ боравио у Црној Гори, сигуран сам да ће њихово индивидуално интересовање потиснути ирационалне мотиве у избору дестинације, рекао је Гвозденовић.

Током првих шест месеци ове године забележен је пораст броја туриста из Русије, истакао је црногорски министар и предвидео да ће тако бити и током остатка главне туристичке сезоне.

Према информацијама авио-компанија које саобраћају на релацији Русија – Црна Гора, нема отказивања ниједног лета, па се надамо позитивном скору кад је у питању посета туриста из Русије, нагласио је Гвозденовић и констатовао да су руски туристи и сада и у перспективи посебно важни за Црну Гору.

Осврћући се на развој туризма у Црној Гори, као једној од најбрже растућих дестинација у свету, Гвозденовић је подсетио да је озбиљан напредак започео онда када је схваћено да саме природне лепоте, којих је Црна Гора препуна, нису довољне.

Конкуренција и нелојалне кампање 

Савремени туризам подразумева апсолутан комодитет гостију, квалитетан сервис, разноврсну и садржајну понуду, уважавање животне средине и повољан однос цене и онога што се за њу добија. Понуда је обогаћена доласком озбиљних хотелских оператора, развојем јахтинг туризма, егзотичним авантуристичким опцијама, док је комунална инфраструктура знатно унапређена, објаснио је Гвозденовић.

Иако има још простора за побољшање, додао је он, очигледно је да је све то донело резултат и да је примећено на светској туристичкој сцени.

Упитан о позицији Црне Горе као такмаца са Грчком, Турском, Шпанијом, Хрватском и осталим конкурентима, Гвозденовић је рекао да Црна Гора има висок ново "спецификума" и зато не мора да се утркује у дампинговању цена и у коришћењу политичких и сличних проблема које други имају, у сврху промоције сопствене туристичке понуде.

Светска индустрија туризма бележи стални раст, што значи да има простора да и ми и други туристички растемо, а да се непромишљено не утркујемо у нелојалности. Ово кажем, јер је управо Црна Гора била у фокусу појединих нелојалних кампања што нам, срећом, није нанело велику штету, оценио је Гвозденовић.

Дакле, наш приступ је да радимо на подизању сопственог квалитета и ту има још много тога да урадимо, закључио је Гвозденовић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се