Читај ми!

Медведев позива Европу да очува пријатељство с Русијом

Руски премијер Дмитриј Медведев позвао је европске званичнике да учине све како би очували пријатељство са Русијом. Медведев је рекао да се сарадња између Русије и Словеније развија.

Премијер Русије је на почетку званичне посете Словенији присуствовао свечаности код Руске капелице на планинском прелазу Вршич, у Јулијским алпима, где је током Првог светског рата погинуло више од 300 руских ратних заробљеника, преноси Танјуг.

"Сама чињеница да су на данашњој церемонији присутни и Словенци и Руси показује наставак пријатељства и дивну традицију (одавања почасти), која доказује посебан однос између народа наших држава", рекао је Медведев на свечаности, пренео је Тас.

"Политичари, сви који доносе одлуке у нашим државама треба да учине све да се ово пријатељство настави, јер то је оно што људи желе", истакао је Медведев.

Медведев је казао да се сарадња између Русије и Словеније развија, и захвалио "свим пријатељима у Словенији" због "исказаног искреног поштовања према руским војницима који су овде сахрањени".

Руски премијер се захвалио на словеначком језику.

"Руска капела у Вршичу има посебан значај за руско-словеначке односе. Током Првог светског рата њу су изградили руски ратни заробљеници у знак сећања на своје другове који су трагично настрадали градећи планински пут", навео је Медведев.

"Током прошлог века, државе, политички режими и друштвени системи овде су се мењали, али је Руска капелица и даље овде. То је било могуће захваљујући иницијативи и доброј вољи неколико генерација људи који живе у Крањској гори, који су искрено бринули о том споменику", додао је Медведев.

Аустроугарске власти су 1915. донеле одлуку о градњи пута преко прелаза Вршич, у чијој су изградњи учествовали руски заробљеници.

Марта 1916, лавина је затрпала групу заробљеника, када је погинуло више од 300 људи.

Руски заробљеници су на том месту изградили капелицу у спомен на погинуле, подсетила је руска агенција.

Двадесетих година прошлог века пут преко Вршича је обновљен, а посмртни остаци заробљеника пронађени поред пута сахрањени су у заједничкој гробници изнад које је десет година касније подигнут споменик са натписом "Синовима Русије".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се