Пусићева најавила истрагу у случају Пиранског залива

Министарка спољних и европских послова Хрватске Весна Пусић најавила је истрагу поводом писања медија о наводним притисцима на Арбитражни суд у случају Пиранског залива, истакавши да, уколико је било шта од тога истина, то би апсолутно било шокантно.

"Врло смо забринути због навода који су изашли у данашњим новинама. Уколико би било шта од тих навода било истинито то би било апсолутно шокантно и драстично би мењало ситацију с тим поступком арбитраже", истакла је Пусићева, преноси Танјуг.

 

Она је на ванредној конференцији за новинаре рекла да је Хрватска приступила међународној арбитражи у доброј намери.

"Улазимо и ушли смо у ову процедуру с поверењем у међународне правне институције. У то смо ушли с намером да се искључиво у складу с међународним правом одреде границе било на мору било на копну", рекла је Пусићева и најавила истрагу.

Министарка је рекла да ће случај бити испитан колико то буде у моћи Хрватске.

"Свакако ћемо се јавити и комисији и суду, ми смо неке прве сумње имали пролетос, када је министар спољних послова Словенија изјавио да имају неформалне информације да ће одлука ићи у корист Словеније", навела је Пусић и подсетила на писмо које је тада упутила Европској комисији и Арбитражном суду. 

Сматрамо, рекла је, да се та сумња барем донекле поново појавила као оправдана. Испитаћемо ако је заиста тако онда је то шокантно и мења ситуацију", поновила је Пусићева.

Она је додала да ће први корак бити утврђивање истинитости навода у медијима, а након тога ће бити донете и даље одлуке. Упитана да ли се чула са словеначким колегом, Пусић је рекла да се није чула јер се наводи односе на суд.

"Понашање словеначке стране је једна ствар, суда друга", навела је Пусић и истакла да “Хрватска ништа није постигла у лобистичком смислу осим што је слала поднесак, лобирање је најстроже забрањено".

Поједини медији у Хрватској и Србији објавили су информације да је Хрватска изгубила гранични спор са Словенијом, као и да су Словенци активно лобирали код судија Арбитражног суда да се пресуди у њихову корист.

У текстовима се помињу вечере са судијама, те транскирпти из којих се може закључити да је Словенија добила спор већ у раној фази.

Загребачки Вечерњи лист објавио је транскрипте разговора словеначког члана Арбитражног суда Јернеја Секолеца и словеначке заступнице пред судом Симоне Дреник из Министарства спољних послова у којима се види како јој је Секолеца преносио детаље из поверљиве дискусије председника суда Жилбера Гијома (Гилберта Гуиллаумеа) и осталих арбитара.

Он је, како се наводи, тако пренео и изјаву коју је приписао председнику Суда по којој му је овај, врло рано у поступку рекао да су "Словенци добили што су хтели на мору" те да најмање две трећине Пиранског залива иде Словенији.

Вечерњи подсећа да је још крајем априла словеначки шеф дипломатије Карл Ерјавец изјавио да има незваничне информације да ће Арбитражни суд, који решава гранични спор Хрватске и Словеније, у пресуди омогућити контакт Словенији с отвореним морем те да би био врло разочаран ако се то не би догодило.

Након буре коју је та изјава подигла у Хрватској, Ерјавец се правдао како није рекао да има "незваничне информације" него "позитиван предосећај". Упркос томе, међутим, Пусићева је након тога одлучила да пошаље писмо Арбитражном суду.

"Изјавом словеначког министра спољних послова озбиљно се доводи у питање арбитражни поступак који је још у току", написала је тада Пусићева. Она је навела да је реч о неприхватљивом поступању словеначке стране противно одредбама Споразума о арбитражи, те о покушају утицаја на арбитражни суд и исход његове одлуке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара