Читај ми!

Николић: Будућност региона у стабилности и миру

Једини начин да се гради будућност у региону јесте да се једном засвагда обезбеди стабилност и мир за све који у њему живе и раде, поручио је у Беранама председник Србије Томислав Николић, где му је уручена повеља почасног грађанина те општине. Црногорски председник Филип Вујановић: Признање Николићу допринос пријатељским односима две земље.

Николић је напоменуо да ће време пред нама показати ко је заиста опредељен за очување мира и стабилности у региону, преноси Танјуг.

"Србија је у последње три године повлачила конкретне потезе, које су неки погрешно схватили као нашу слабост. Ми поступамо одговорно према будућности региона и уложили смо много труда да се смање тензије на Балкану", рекао је Николић, саопштила је председникова Служба за сарадњу с медијима.

Поручио је да је једини начин да се гради будућност, да се једном засвагда обезбеди стабилност региона и мир за све који у њему живе и раде.

"Србија хоће да народи Балкана живе нормално, да живе добро и у миру, али су јој за то потребни савезници", нагласио је председник током сусрета са председником Црне Горе Филипом Вујановићем.

Захваливши на признању које му је данас додељено, председник Николић је рекао да је обрадован и дирнут чашћу коју прихвата.

"Када грађанин Србије дође у Црну Гору, и када грађанин Црне Горе дође у Србију, осећају се као и ја сада, у корену и гранама међу својима, међу родбином и пријатељима. Другачије и не може да буде", поручио је Николић.

Додао је да је обрадован, дирнут и затечен великом чашћу коју прихвата, да буде почасни грађанин општине Беране.

"Као што свако добро између наших братских народа прихватамо у један глас, тако је и једногласна одлука свих одборника у Скупштини за мене била лепа порука загледана у нашу заједничку прошлост, да гради нашу заједничку будућност. Хвала вам од свег срца на овој части", рекао је Николић.

Николић је поручио да бивше заједничке државе не треба да буду повод за било каква сумњичења, пребацивања одговорности нити раздвајања.

"Све оно што је било лепо у тим творевинама, а било је доста тога, требало би увек да нам је прво на памети и увек у првом плану", истакао је Николић.

Србија и Црна Гора су се, свакако, и јавно и суштински определиле за чланство у Европској унији, зато што очекујемо да у Унији преовлађују све оне вредности за које смо ми полагали и животе: слобода, равноправност, напредак и развој, солидарност међу народима и државама, рекао је Николић.

"Моја основна водиља је да међусобним испомагањем и јачањем свести о нераскидивој међузависности наших судбина, можемо чврстог корака и уздигнуте главе крочити у сутрашњицу", навео је председник Србије.

Вујановић је, поводом Дана општине Беране, честитке упутио грађанима, одборницима, председнику Скупштине општине и градоначелнику Драгославу Шћекићу.

"Ово је, наравно, прилика да честитам и председнику Србије Томиславу Николићу статус почасног грађанина. Доживљавам га двоструко, доживљавам га као поруку садржајних интензивних, блиских, пријатељских односа Црне Горе и Србије и доживљавам га, с друге стране, као његову персоналну подршку таквим односима", рекао је Вујановић.

Вујановић је на свечаном скупу рекао да Николић "заиста јесте поштовао Црну Гору, поштовао нашу пројекцију, наше виђење, наш заједнички интерес и са аспекта партнерства и пријатеља видео и садашњост и будућност Црне Горе".

Црногорски председник је додао да га врло радује што је одлука одборника Берана да се Николићу да статус почасног грађанина – једногласна.

Видели сте, додао је, и кроз начин на који је то примљено и поздрављено, да је то учињено са много срдачности.

Ја то доживљавам као један добар прилог тако блиским односима Црне Горе и Србије", навео је Вујановић.

Председник Општине Беране Драгослав Шћекић истакао је да је председник Србије заслужан за добре односе Црне Горе и Србије.

"Господине Николићу, ваша конзистентна и мудра политика како на промовисању мира и толеранције унутар овог турбулентног региона, тако и на снажењу политичких, економских и културних веза између Србије и Црне Горе резултирала је овим признањем. Сигурни смо да је ово подстрек даљем јачању ових веза. Још једном вам хвала што у том правцу дајете немерљив допринос", навео је Шћекић.

Иначе, Николић ће обићи и Дневни центар за децу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју, где ће им уручити донацију у виду медицинске опреме потребне за функционисање центра, а након тога и манастир Ђурђеви ступови, седиште Епархије будимљанско-никшићке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво