Читај ми!

Инцко: Још је рано за примену бонских овлашћења

Међународна заједница је спремна да реагује на одлуку парламента Републике Српске о расписивању референдумa о раду Суда и Тужилаштва БиХ, поручио је високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Упозорио је да нико у БиХ не би смео да заборави да су у рукама међународне заједнице механизми неопходни за очување Дејтонског споразума (бонска овлашћења), али је додао да је за њихову примену "још рано", пренео је Танјуг.

Високи представник БиХ, наиме, на основу такозваних бонских овлашћења из 1997. године може смењивати изабране политичаре и наметати законе и одлуке.

Инцко је рекао да се власт, предвођена председником Српске Милорадом Додиком, овом одлуком заправо покушава заштитити од казни прогона због корупције.

"Занимљиво је то што су Савез независних социјалдемората (СНСД) и његови партнери одлучили да се још једном окоме на овлашћења државних (правосудних) тела која се баве корупцијом", рекао је аустријски дипломата у интервјуу сарајевском Дневном авазу.

Додао је да би већина грађана у БиХ желела да види процесуирање корумпираних политичара.

Подсећа се и да је синтагму о корумпираној структури власти у РС предвођеној Додиком у реаговању на одлуку о референдум раније употребила у свом саопштењу америчка амбасада у Сарајеву.

Инцко је рекао да је Додиков референдум само још једном показао да ће владајуће структуре у БиХ предузети све што могу како би саме извукле корист, игноришући притом интересе обичних људи при чему су заборавили и поруке масовних протеста из фебруара 2014. године.

Високи представник је навео да је међународна заједница потпуно свесна озбиљности ситуације изазване одлуком парламента Српске о расписивању референдума којим се, како је рекао, покушава довести у питање рад правосудних органа БиХ.

Инцко је поновио да је парламент Српске том одлуком, без икакве сумње, на себе преузео овлашћења која му не припадају.

"Гласање против кључних делова Дејтонског споразума је, благо речено, неодговорно и не може донети ништа добро. Управо обрнуто, може довести РС у изолацију, а целу земљу у још дубљу кризу, а то никоме није потребно", рекао је Инцко.

Објаснио је да не може пола државе да гласа о целој држави.

Раније је председник Републике Српске Милорад Додик рекао да није против компромиса када је реч о одржавању референдума и да, уколико се нађе решење, парламент може поново одлучивати о томе. 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво