Читај ми!

Грчка влада не намерава да распише превремене изборе

Грчка влада "нема намеру" да распише превремене изборе док се налази усред финалне фазе преговора са својим партнерима из еврозоне о новом пакету помоћи, изјавила је портпаролка грчког премијера Алексиса Ципраса Олга Геровасили.

"Избори не би тренутно били корисни и влада нема намеру да их сада организује", рекла је Геровасилијева за грчку новинску агенцију АНА и додала: "Циљ је финализовање договора са Европом, повратак у нормалу и постизање стабилности", пренео је Танјуг.

Ципрас је прошле недеље претрпео велики ударац у парламенту приликом гласања о првом пакету мера штедње, које кредитори захтевају у замену за нови пакет помоћи вредан 86 милијарди евра, кад је против договора са кредиторима гласало петину посланика из редова владајуће Сиризе, укључујући три министра.

Ципрас је тада морао да се ослони на опозицију како би прогурао непопуларне реформе, а у среду му предстоји још један тест, кад ће се у парламенту гласати о другом пакету мера штедње, које се односе на банкарски и правосудни систем.

И сам Ципрас је раније изнео велике примедбе на споразум са кредиторима, али је истакао да они званичној Атини нису дали избора него да пристане на њихове услове.

У међувремену је Влада Грчке, по захтеву поверилаца, поднела Скупштини и други комбиновани закон, овог пута о упрошћавању и убрзавању грађанско-правног процеса како би се принудном аукцијском продајом некретнина лакше наплаћивала дуговања банкама.

У закону о којем ће посланици гласати сутра, налазе се и одредбе о уношењу у грчки правни систем јануарске директиве ЕУ о "оздрављењу" банака и обезбеђивању улога клијената.

Први закон с пакетом мера је такође по хитној процедури изгласан прошле среде, свега два дана по склапању споразума Грчке и осталих земаља зоне евра о условима за отпочињање преговора о новом, трећем вишегодишњем програму кредитне помоћи поверилаца Грчкој, вероватно већем од 80 милијарди евра.

Пошто је донела први хитан закон, Грчка је добила хитну финансијску помоћ ЕУ од седам милијарди евра, захваљујући чему је јуче платила заосталу рату отплате кредита ММФ-у и вратила новац који је раније позајмила од Европске централне банке када јој је продала државне обвезнице.

Иако се то очекивало, у јутрос поднетом предлогу закона нема одредби о преуређењу пензионог закона да би се ограничило превремено пензионисање, нити о опорезивању пољопривредника јер су се томе оштро успротивили посланици и власти и опозиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се