Читај ми!

Далмација и Херцеговина у пламену

Због великих врућина, већи део региона се већ данима суочава са великим пожарима. Најтежа ситуација на Корчули и Пељешцу, где гори стотине хектара борове шуме. Драматична ситуација и на подручју Боснаског Грахова.

Око 50 мештана било је приморано претходне ноћи да напусти своје домове због великог пожара, који је око 23 часа букнуо недалеко од места Пијавичино на полуострву Пељешцу, јавио је хрватски портал Index.

Гори густа борова шума у дужини од два километра, а упркос напорима ватрогасаца, ватра се око три сата ујутро приближила кућама у Трстенику, који је готово у потпуности морао бити евакуисан, пренео је хрватски портал Index

Ватрена линија протеже се у дужини од преко два километра, а на терену су све расположиве ватрогасне снаге.

Помоћник главног ватрогасног команданта за приобаље Томислав Вуко, који је јутрос стигао на лице места, каже да је изгорело неколико напуштених пољопривредних објеката, а засад се чини да је највећу штету претрпела винарија "Гргић".

Тешка је ситуација и на подручју Смоквице на Корчули, где је пожар плануо током викенда, а након што је локализован на североисточној страни, јуче је поново измакао контроли ватрогасаца.

Најкритичније је на подручју места Брна, где је ватра досад прогутала више од 500 хектара густе борове шуме.

Борова шума је јуче послеподне горела и у Широкима недалеко од Примоштена. Након два и по сата борбе, управо када је стигла надомак кућа, ватрогасци су успели да ватру ставе под контролу.

Поред ватрогасаца, на гашењу овог пожара морали су да интервенишу и канадери.

Велики пожар, који је у понедељак запретио селима Маринковићи и Корита, већ недељу дана бесни на подручју Босанског Грахова.

У једном тренутку ситуација се чинила врло критичном, ватра је дошла на само који метар од породичних кућа у Коритима.

Пожар на подручју Босанског Грахова гаси педесетак људи, а осим недовољног људства, проблем представља и то што Босанско Грахово нема ватрогасну јединицу, а и цистерне воде довлаче се из суседних општина.

У Управи цивилне заштите ХБЗЗ наводе да се пожар од синоћ креће према селима Луке и Обљај, па постоји бојазан да ће угрозити породичне куће и велике површине усева жита на Пашића пољу.

Такође, постоји бојазан да се пожар прошири према шумским подручјима, те стога запослени у "Шумарији Босанско Грахово" крче шумске стазе како би се спречило евентуално ширење пожара и олакшало његово гашење.

На подручју Билеће, где су пожари највећи, ситуација на три локалитета је делимично под контролом, пренела је РТРС.

У Долушама, ноћас око 23.00 сата, пожар је затворен у круг, а ватра се није знатније ширила, а екипе ватрогасаца су на терену.

Како је за РТРС потврдио старешина Ватрогасне јединице у Билећи Радомир Радмиловић, у селу Мириловићи пожар се налази између локалних комуникација и под контролом је.

Трећи пожар, на подручју Бијељана, у највећем делу је заустављен, али се ватра отргла контроли у тешком терену, и за сада је није могуће гасити.

Оно што је најбитније, ватра ни на једном локалитету не прети имањима мештана.

Из Управе цивилне заштите истичу да ће затражити помоћ Оружаних снага, и то у људству, а тражиће и да се у гашење укључи и хеликоптер. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се