Пусић: Недолазак странаца на параду није ударац Хрватској

Ако многе земље не пошаљу војнике на параду за годишњицу Олује, то неће бити никакав дипломатски ударац Хрватској, јер је то "прослава која се први пут диже на државну раван и то је само наша хрватска ствар", оценила је шефица хрватске дипломатије. Од референдума у РС треба одустати, каже Весна Пусић.

Министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић је изјавила да одлука више земаља да њихови представници не учествују на обележавању 20. годишњице хрватске војне акције Олуја
није ударац Хрватској.

Весна Пусић је навела да "уопште не мисли да је то неки ударац, већ обрнуто, треба се држати хрватске војске и организације с парадом хрватске војске први пут у главном граду, дакле на неки државнички начин", преноси Бета.

Уочи заседања Министарског савета Европске уније у Бриселу, хрватска министарка је рекла да је "свако ко хоће да присуствује у било којем виду добродошао".

"То је наша прослава која се диже на раван државног чина и то је заиста само наша, хрватска ствар", закључила је Весна Пусић.

Министарка спољних послова Хрватске изјавила је да би расписивање референдума у Републици Српској представљало кршење Дејтонског споразума и устава Босне и Херцеговине и да од тога треба одустати, преноси Танјуг.

"Референдум би за последицу имао довођење у питање устава Босне и Херцеговине и свега што је Дејтон са собом донео", рекла је Пусић. 

Она је додала да ће намера власти РС да распишу референдум о одбацивању надлежности Државног суда и Тужилаштва БиХ у српском ентитету бити на дневном реду под тачком "разно".

"Мислим да идемо према томе да се некако договори одустајање од те идеје", казала је хрватска министарка.

Пусић је рекла да је важно преусмерити пажњу на спровођење реформи како би Споразум о стабилизацији и придруживању коју је БиХ потписала са ЕУ ступио на снагу.

"Нико није мислио да ће (приближавање БиХ ЕУ) бити лако, али то не значи да од тога треба одустати", казала је она.

Званични Брисел и више западних земаља већ су осудили идеју о референдуму и затражили да се од тога одустане.

Премијер Србије Александар Вучић је прошле недеље замолио председника РС Милорада Додика да преиспита намеру о расписивању референдума.

На маргини заседања министара иностраних послова ЕУ, Пусићева је рекла да се за Македонију мора наћи решење да и без нагодбе с Грчком око имена, са реформама крене снажније на путу ка Европској унији и НАТО.

Весна Пусић је нагласила да је "стојање у месту штетно и за Македонију и за регион". 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара