Читај ми!

Ko неће на параду у Загребу?

Односе Србије и Хрватске подгрева припрема Загреба да "Олују" гламурозно прослави и војном парадом. Србија се оштро противи јер, 20 година касније, не разуме шта Хрватска слави. Учешће страних војски у обележавању "Олује" сматра неприкладним.

Како се ближи годишњица војне операције "Олуја", у којој је убијено и нестало око две хиљаде Срба а протерано око 220.000, на дневном реду су опет односи Србије и Хрватске.

Најјачи хрватски НАТО савезници неће парадирати у славу две деценије од "Олује", упркос позиву Хрватске да то учине. РТС-у је у Загребу речено да се још не зна ко ће марширати са њиховом војском – зна се ко неће – између осталих, САД, Велика Британија, Немачка, Италија, Мађарска.

Тамошњи медији али и медији у региону извештавају да је за то заслужна и српска дипломатија.

Министар иностраних послова Ивица Дачић каже да је "Олија" била војна акција која је имала ужасне последице по српски народ, и тумачили бисмо то као антисрпски став.

"Ми нисмо никакве ноте или демарше сада слали, неки министри су ме позвали да питају да ли о томе заиста тако мислим, ја сам то поновио као наш званични став, а и желим да кажем да ми немамо никаквог ликовања у томе што су они одустали од учешћа", каже Дачић.

Србија неће ликовати, али ће је увредити свако ко оде на прославу "Олује", јер нема шта да се слави – став је државе који износи српски премијер.

Загреб реагује тврдњом да не славе нечије страдање већ ослобођење од окупације.

"То је оно што ми славимо. Не славимо трагедије које су проживели појединци, којих, нажалост, има у свим ратовима и зато је јако важно не започињати ратове, јер кад се рат започне, страда пуно људи", рекла је министарка спољних и европских послова Хрватске Весна Пусић.

"Свако учешће у једној таквој прослави у смислу учешћа војске, за нас... свакако земље које буду донеле такву одлуку тиме ће показати однос према страдањима српског народа", каже Дачић.

Од учешћа у војној паради којом се слави акција "Олуја" последња је одустала Словенија.

"Имајући у виду да ни друге савезничке земље, као што су САД, Велика Британија и Мађарска, неће учествовати, не постоји ниједан разлог да учествује наша војска", рекао је министар спољних послова Словеније Карл Ерјавец.

Две деценије касније, док се у Хрватској буде славила "Олуја", у Србији и Републици Српској први пут ће бити Дан жалости.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се