Читај ми!

Муижниекс: Фокус на потребама жртава Сребренице

Комесар Савета Европе (СЕ) за људска права Нилс Муижниекс поручио је да би Босна и Херцеговина и Србија требало да превазиђу политизацију злочина у Сребреници и енергично се фокусирају на потребе жртава за правдом, пристојним условима живота и признавањем.

Муижниекс је саопштио да је "сребренички геноцид постао симбол озбиљног кршења људских права која су почињена током ратова који су довели до распада бивше Југославе 1990-их година", пренео је Танјуг.

"Нажалост, напредак у суочавању са наслеђем геноцида је превише спор, ометен политичким тензијама", наводи се у саопштењу.

Мужниекс је указао да, 20 година након злочина у Сребреници, жртве и даље муче политички пропусти који су њихове потребе оставили незадовољеним.

Признајући да известан напредак јесте постигнут у утврђивању одговорности и извођењу ратних злочинаца пред лице правде, комесар СЕ истиче да се тај процес мора наставити, пошто правда представља кључни елемент у излажењу на крај са прошлошћу.

"Али сада када одајемо пошту жртвама сребреничког геноцида, не смемо заборавити на остале потребе жртава", указао је Муижниекс додавши да је, када је био у Сребреници пре две године, приметио да преживели и рођаци жртава живе тешко, без пуног приступа социјалним и економским правима и нужног признавања.

Упозорава да политички дискурс у Србији и Републици Српској у којем се, како наводи, отворено пориче сребренички геноцид, "још дубље забада нож у рану" и кочи процес преко потребног помирења у БиХ и на Балкану генерално.

"Оваква неприхватљива ситуација побуђује презир према људским правима и достојанству жртава и мора се окончати. Политички лидери у БиХ и Србији требало би да се једном за свагда заложе за добробит жртава и делују одлучније", нагласио је Муижниекс.

Указао је да одговор БиХ и Србије на потребе жртава мора бити побољшан, нарочито кад је реч о привођењу правди, пружању подршке жртвама у смислу социјалне заштите и правне помоћи, убрзавању идентификације свих жртава генцоида и расветљавању судбине несталих.

Муижниекс је као добар пример навео то што је прошлог марта српска полиција ухапсила осморо осумњичених за умешаност у убијање више од 1.000 муслимана на ободима Сребренице, што је био резултат сарадње између босанских и српских тужилаца, за чији рад каже да пружа наду жртвама и да би га требало заштити од политичког уплитања.

"Србија би, нарочито, требало да отвори своје војне и полицијске архиве како би пружила информације које су потребне да би се идентификовале масовне гробнице, и требало би да игра позитивнију улогу у олакшавању напора у деминирању и подржавању проналажења и идентификовања остатака убијених у Сребреници и околини", наводи се у саопштењу.

Комесар СЕ указује, такође, да образовање мора бити инклузивно те да уџбеници у Србији и БиХ морају да садрже "објективан приказ сребреничког геноцида, без политичких или етничких конотација".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара