Читај ми!

Амерички конгрес усвојио резолуцију о Сребреници

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је, поводом две деценије од злочина у Сребреници, резолуцију са образложењем да је реч о "најгорем злочину од Другог светског рата".

Пре десет година, Представнички дом САД је злочин у Сребрници оквалификовао као геноцид, а јуче је подржао нову резолуцију у које се реч геноцид помиње 14 пута, преноси Танјуг.

"Масовно убиство 8.000 муслиманских мушкараца, које су починили Срби у јулу 1995. године, било је најстравичнија епизода рата од 1992-1995, који је окончан поделом Босне на два полунезависна ентитета", преноси АФП.

У резолуцији Представничког дома се истиче "да је политика агресије и етничког чишћења, које су спровеле српске снаге у БиХ од 1992. до 1995. године, по дефиницији злочин геноцида, по члану два, Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида".

Резолуција такође осуђује изјаве које негирају или доводе у питање да масакр у Сребреници представља геноцид".

АФП наводи да је Србија осудила масакр, али да су њени лидери одбили да га назову геноцидом.

Наводи се да је Београд био љут због нацрта резолуције УН, који је поднела Велика Британија, која је позвала Савет безбедности да та масовна убиства призна за геноцид.

Русија је ставила вето на резолуцију, што је Србија поздравила, преноси АФП.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара