Читај ми!

Меркел: БиХ има европску перспективу

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је у Сарајеву да БиХ има европску перспективу, али под условом да политичари озбиљно схвате прилику која је тој земљи пружена новом иницијативом ЕУ, како би се подстакло спровођење реформи и убрзања европског пута.

"Европска перспектива свих држава регије лежи нам на срцу, али цео регион може да просперира само уз развој Босне и Херцеговине", поручила је Меркелова после разговора најпре с председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем, а потом и с члановима Председништва - Младеном Иванићем, Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем, преноси Танјуг.

Канцеларка је нагласила да је Немачкој важна будућност БиХ на европском путу и указала да држава, заједно са суседима, треба да ради на инфраструктурном повезивању у региону.

Меркелова, којој је ово прва званична посета БиХ, сматра да су наредни кораци државе ка статусу земље кандидата за чланство у Европској уније - доношење реформске агенде.

Говорећи о европуту државе, она је приметила да постоје проблеми који су више изражени него у суседним државама и који се морају превазићи, али и нагласила да је радује да је на снагу ступио Споразум о стабилизацији и придруживању.

Немачка канцеларка, којој је Сарајево је трећа тачка мини-балканске турнеје, после Београда и Тиране, са званичницима БиХ разговарала је и о сузбијање велике незапослености у држави, преносе локални медији.

Меркелова је најавила да ће представници институција власти БиХ у наредном периоду посетити Немачку, где ће са представницима Министарстава за рад разговарати о перспективама за запошљавање босанскохерцеговачког становништва.

Председавајући Председништва БиХ, Иванић, захвалио је Меркеловој за све што је Немачка урадила за БиХ на пољу политике, економије, инвестиција...

"Јасно је речено да БиХ није идеална земља, али је земља која, у поређењу са тешкоћама, добро функционише и отвара простор и перспективу људима који су окренути будућности", навео је Иванић.

Подсетио је и да је у БиХ превише ствари које деле људе, али да се треба фокусирати на оно што их спаја - потребу за бољим образовањем, радним местима и позитивним приступом, као и да је свима потребно да се окрену будићности.

То неће бити лако, додао је, биће ту пуно изазова, али сматра да имају шансу и да ће имати подршку Немачке јер "сви грађани БиХ заслужују да буду у ЕУ"

Иванић је гошћи предочио да је план представника БиХ да до краја 2017. држава поднесе захтев за статус кандидата и тиме сустигну остале земље региона.

"Не видим друге перспективе, не видим шансу за БиХ изоловану у региону. То је наша обавеза и уверен сам да је највећи део политичара за то...На нама је да спроведемо реформе, превазиђемо разлике и направимо компромисе", поручио је Иванић.

Немачка канцеларка се на крају посета Сарајеву срела с чланицама удружења које окупљају жене Сребренице и с њима разговарала у галерији "11/07/95" у којој је стална поставка посвећена сребреничком злочину из ратне 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара