Читај ми!

Лидери ЕУ: Три дана Грчкој за план реформи

Грчка влада има три дана да предложи свеобухватни план за излаз из кризе, саопштили су лидери ЕУ у Бриселу после вечерашњег ванредног самита шефова држава и влада еврозоне посвећеног ситуацији у тој земљи. Ако предлог не стигне до петка ујутру, биће то крај преговора, поручује председник Европског савета Доналд Туск, најављујући за недељу нови самит.

"Вечерас нисмо нашли решење", рекао је новинарима председник Европске комисије Жан-Клод Јункер и додао да Атина има три дана да достави Бриселу свеобухватни план реформи и мера штедње ако хоће да рачуна на краткорочну финансијску помоћ у оквиру Европског механизма за стабилност, преноси Танјуг.

Грци су пре два дана на референдуму одбацили програм штедње који су им повериоци наметнули као услов за добијање помоћи, а од њих се очекивало да то учине вечерас.

Без приступа фондовима Европске централне банке, Грчка би морала да замени евро алтернативном валутом, што би де факто довело до њеног избацивања из еврозоне, популарно названог "грегзит".

Јункер је рекао да је лично за останак Грчке у еврозоне, али да се могућност  изласка не може искључити ако договор изостане, додавши да ЕУ имао разарађен план за "грегзит".

Председник Европског савета Доналд Туск је за недељу најавио нови самит у Бриселу, на коме ће учествовати свих 28 чланица ЕУ, упозоравајући да је ситуација "крајње критична".

"Ако предлог не стигне до петка ујутру, биће то крај преговора и суочићемо се са најцрњим решењем", истакао је Туск и додао да се грчки премијер Алексис Ципрас на самиту обавезао да ће на време доставити план.

Туск је навео и да је Ципрас вечерас писано затражио од лидера еврозоне нови пакет помоћи, али да се она не може упутити без програма реформи и штедње.

И Немачка канцеларка Ангела Меркел је напушстајући самит рекла да очекује предлоге Атине и то што пре.

"Грчка мора да се реформише ако жели приступ кредитима", рекла је Меркелова, додајући да је грчки референдум сузио маневарски простор за преговоре.

Цакалотос: Еврозона вољна да Грчкој пружи нову шансу

Са друге стране, нови министар финансија у грчкој влади Еуклид Цакалотос оценио је да су државе еврозоне показале политичку вољу да помогну Грчкој да постигне договор о пакету помоћи.

Цакалотос, који је на месту министра финансија заменио Јаниса Варуфакиса, рекао је новинарима да је било напретка на састанцима с његових 18 колега из земаља еврозоне и додао да "постоји политичка воља да се Грчкој пружи нова шанса".

Упитан зашто није донео нови сет грчких предлога реформи на разговоре министара финансија еврозоне, одржаног уочи кључног самита, Цакалотос је одговорио да "то није тако једноставно".

Извор из ЕУ близак преговорима, рекао је да је Цакалотос током састанака с колегама из еврозоне показао "много интелигенције и изузетну скромност", пренео је АФП.

Овај извор додаје да је грчки министар тражио нови програм помоћи за "две или три године", али да је за преговоре о томе потребно много времена, што значи да ће бити потребне финансије којима ће се премостити период од наредних неколико седмица.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво