Читај ми!

Самит еврозоне о Грчкој, договор мало вероватан

У Бриселу је вечерас почео ванредни самит шефова држава и влада еврозоне посвећен ситуацији након грчког референдума, али је за сада мало вероватно да ће се током ноћи наћи решење. Уочи самита, грчки премијер Алексис Ципрас састао се с лидерима Немачке, Француске и Европске комисије.

Ципрас је у Бриселу разговарао с Ангелом Меркел, Франсоа Оландом и Жан-Клодом Јункером уочи самита лидера еврозоне, преноси Бета.

Меркел је долазећи на самит новинарима рекла да засад нема основе за преговоре Грчке и кредитора пошто су Грци на референдуму у недељу одбили понуду поверилаца.

"Солидарност на европском нивоу и одговорност на националном нивоу су важни. Без солидарности и реформи нема решења. Истиче време, то није више питање недеља, већ дана. Видећемо шта грчки премијер има да нам каже", рекла је Меркел и додала да без солидарности и реформи нема решења.

Немачка канцеларка је упозорила да истиче време за налажење решења за грчку дужничку кризу.

Француски председник Франсоа Оланд  оценио је да одлуке које су неопходне за останак Грчке у еврозони, треба донети "током недеље" и указао на могућност давања неодложне помоћи тој земљи.

"Шта желимо? Да Грчка остане у зони евра, то је циљ", рекао је Оланд по доласку на ванредни самит ЕУ у Бриселу.

Оланд је рекао да Грчка, да би се то постигло, мора да изнесе "озбиљне, уверљиве предлоге" реформи како би могла да рачуна на "солидарност" Европе, односно нову финансијску помоћ.

"Против сам изласка Грчке из евра, такав сценарио морамо да избегнемо. Постоје они који гласно навијају за Грчко напуштање еврозоне, али то је упрошћен и погрешан одговор на насталу кризу. Посао Европске комисије јесте налажење компромиса, све везано за Европску унију заснива се на компромисима", рекао је председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Еврогрупа од Грчке очекује нови захтев за финансирање помоћи.

"Грчки министар је данас изнео оцену стања после референдума. Следећи корак је да грчка влада пошаље Еврогрупи нови захтев за програм финансијске помоћи. Надам се да ћемо већ сутра ујутру на телефонској конференцији почети формалне разговоре о том предлогу", изјавио је председник Еврогрупе Јерен Дијселблум.

Грчка би до половине месеца морала да врати Европској централној банци део финансијске помоћи коју је досад добила или ће њене банке бити одсечене од те финансијске институције. 

Сем тога, од грчког премијера се очекује да предложи сет реформи који би омогућио нови дугорочни пакет помоћи, уз евентуално отписивање дела дуга. 

Међутим, неколико чланица еврозоне је пре самита изразило став да отпис дугова не долази у обзир док Грчка не докаже да ће реформисати привреду и спровести мере штедње.

Премијер Грчке Алексис Ципрас телефоном је разговарао с председником САД Бараком Обамом, објављено је у Атини.

"Ципрас је америчком председнику изнео предлог грчке владе, а председник Обама је затражио да исход преговора буде успешан", пренели су медији.

Бела кућа је у понедељак позвала лидере Европске уније и Грчке да нађу компромис који ће Грчкој омогућити да остане у еврозони после референдума на којем су се Грци изјаснили против споразума с кредиторима о условима за настављање програма помоћи.

Портпарол Беле куће Џош Ирнест оценио је да је у интересу обе стране да се нађе решење да би Грчка остала у еврозони и додао да "задатак с којим се суочавају лидери ЕУ остаје исти".

Ирнест је позвао две стране да се договоре о пакету реформи и финансирању који ће Грчкој омогућити да буде "на добром путу да њен дуг постане одржив и да се врати привредном расту".

Грчки премијер ће се у среду обратити посланицима на пленарној седници Европског парламента у Стразбуру.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво