Читај ми!

Медији: Капетан Драган у четвртак у Хрватској

Оптужени за ратне злочине у Хрватској Драган Васиљковић, познат као Капетан Драган, ове недеље биће изручен Хрватској. Његово пребацивање из Аустралије у Сплит очекује се 9. јула у јутарњим сатима, преноси хрватски Т портал.

На сплитском Жупанијском суду, преноси Хрватска радио-телевизија, обављају се припреме за долазак Васиљковића који је у аустралијском притвору провео готово девет година. Прошлог месеца додељен му је бранитељ по службеној дужности – сплитски адвокат Дарко Станић, преноси Танјуг.

Још увек је отворена могућност да га уместо Станића заступа неки други адвокат јер као аустралијски држављанин има право на плаћену одбрану пред хрватским судом.

Након изручења хрватским властима, у четвртак ујутро, како се очекује, Васиљковић би требало да буде предат сплитском жупанијском државном тужилаштву, које против њега води истрагу, преносе медији.

У том тужилаштву ће га испитати истражитељи који би потом требало да затраже одређивање истражног затвора у којем би чекао суђење.

Према раније објављеној процедури, из Аустралије би у Хрватску требало да га доведу наоружани хрватски полицајци, који би с њим били и током лета.

Васиљковић је ухапшен у Перту 2006. године и од тада се налази у екстрадиционом затвору, осим периода које је провео на слободи 2009. и почетком 2010. године, након којег је на основу одлуке Врховног суда поново ухапшен.

Влада Аустралије је у новембру 2012. донела одлуку да ће Капетана Драгана изручити Хрватској, након вишегодишњег правног натезања и покушаја одбране да оспори хрватски захтев за изручењем који је поднет 2005. године.

Васиљковић је 2013. пролонгирао изручење Хрватској пошто је судија аустралијског суда прихватио његову жалбу којом је тврдио да је у Аустралији имао неправедан процес због процедуралних погрешака које су супротне Женевској конвенцији. Ту одлуку је, међутим, поништио савезни суд.

Капетана Драгана Хрватска тражи у вези са оптужбама за ратне злочине почињене у време када је био командант у Крајини 1991. и 1992. године. Према оптужници коју је објавило Тужилаштво Шибенско-книнске жупаније, Васиљковић је мучио ратне заробљенике, наредио да буду убијени и командовао нападом на Глину у којем је било цивилних жртава.

Васиљковић, који је рођен у Београду и има аустралијско држављанство, негира све оптужбе.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се