Читај ми!

Повeриоци на потезу

Порука Грка била је више него јасна – више од 61 одсто изашлих на референдум заокружило је "не", одбацивши тако предложене услове за враћање дугова. Сада су на потезу повериоци. Грчки премијер Алексис Ципрас представиће сутра грчке предлоге на Европском самиту, договорено је у телефонском разговору са Ангелом Меркел. Ципрас је разговарао и са председником Европске централне банке Мариом Драгијем и руским председником Владимиром Путином.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је одмах по саопштавању резултата најавио консултације са председником Европског савета Доналдом Туском, председником Европске централне банке Мариом Драгијем и председником Еврогрупе Јеруном Дајселблумом, преноси Танјуг. До сада се само Дајселблум огласио поруком да му је и даље циљ да Грчку задржи у еврозони. О чему су разговарали Драги и Ципрас – није објављено.

Дајселблум, који је такође холандски министар финансија, рекао је да и Грци желе да наставе да користе евро.

"То је њихов циљ и још увек је мој", рекао је Дајселблум. 

Европски самит биће одржан сутра у Бриселу како би разговарали о будућим плановима после референдума у Грчкој. Пре тога, биће одржан хитан састанак Еврогрупе.

Председник Европског савета Доналд Туск је на свом Твитер налогу најавио да ће Европски самит бити у уторак од 19 часова (по грчком времену) да би "разговарали о ситуацији после референдума", пренела је грчка агенција АНА.

Потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис изјавио је да је грчки референдум повећао јаз између Грчке и остатка ЕУ, али да та земља треба да остане у Европи.

Домбровскис, који је у ЕК задужен за евро и социјална питања, рекао је да је Комисија примила к знању резултате референдума, на коме је убедљива већина Грка гласала против наметнутих мера штедње и да се воља бирача мора поштовати.

"Нажалост, референдум је додатно искомпликовао ситуацију, повећао јаз између Грчке и осталих земаља и отворио пут у несигурну будућност", рекао је комесар и додао да сада сви треба да се понашају одговорно.

У међувремену су три грчке опозиционе партије потписале декларацију за подршку премијеру Алексису Ципрасу у преговорима с повериоцима, изјавио је грчки министар одбране Панос Каменос.

Тиме Ципраса подржава укупно пет партија - три опозиционе, владајућа Сириза и десничарска Каменосова партија Независни Грци која је мањински партнер у влади. 

Француски председник Франсоа Оланд и немачка канцеларка Ангела Меркел састају се данас у Јелисејској палати како би разматрали даље кораке, а британски премијер Дејвид Камерон заказао је ванредни састанак са саветницима и кључним министрима.

Поновно покретање преговора Грчке и њених међународних кредитора може почети само одлуком Еврогрупе, наводе европски дипломатски извори.

Према истим изворима, преговори не могу почети одмах, јер програм за Грчку истиче сутра, а Европска комисија није добила одговарајућу наредбу од стране Еврогрупе, наводи АНА.

Судећи према изјави портпарола немачког министарства финансија Мартина Јегера, у наставку преговора Грци не треба да се надају отписивању дела дуга. Немачка позиција је "добро позната", рекао је Јегер и нагласио да за Берлин резање дугова није тема.

Јегер је рекао да нема основа за реструктурирање дуга, с обзиром на то да Грчка тек треба да изнесе нове предлоге како би добила финансијску помоћ.

Прошле недеље је Међународни монетарни фонд сугерисао да ће Грчкој бити потребан отпис дугова.

Јегер је рекао да је Европа одлучила да су економске реформе уз помоћ кредитора бољи пут за одрживу будућност Грчке, додајући да је то функционисало у Грчкој све до краја прошле године.

Додао је да не види разлог за промену приступа и навео успехе других земаља које су добиле помоћ и спроводиле мере штедње.

Из Француске стижу апели да званична Атина, после референдума, изнесе "нове, озбиљне предлоге".

"Гласање само по себи не решава ништа. То је само одбацивање једног става. Сада је на грчкој влади да изнесе предлоге", истакао је француски министар финансија Мишел Сапен у првим реаговањима после референдума у Грчкој.

У изјави телевизији Ероп 1, Сапен је упозорио да ће преговори бити компликовани. Француска је, поручио је Сапен, спремна да се "у прво време, у првим годинама, постара да грчки дуг буде олакшан".

"Излазак Грчке из еврозоне није став који заговара председник Француске", рекао је Сапен. Додао је да такав сценарио, међутим, не би дестабилизовао еврозону: "Проблеме има Грчка, не Европа. Европа се суочава са грчким проблемима."

Осврнувши се на оставку коју је јутрос поднео његов грчки колега Јанис Варуфакис, Сапен је истакао да је такав потез штетан.

Портпаролка британског премијера Дејвида Камерона саопштила је став Грчка и њени партнери у еврозони треба да седну и покушају да заједно пронађу одрживо решење, преноси Ројтерс.

Упитана да ли Грчка треба да остане у ЕУ, Камеронова портпаролка је одговорила да Велика Британија "подржава Унију са 28 чланица".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се