Читај ми!

Ципрас: Грчка окренула нову страницу у историји

На референдуму у Грчкој победила опција против предлога ЕУ и ММФ-а, показују резултати на сајту грчког Министарства унутрашњих послова. После пребројаних 90 одсто гласова, за "не" је гласало 61,44 одсто бирача док је "да" подржало њих 38,56 одсто. Грчка је направила храбар избор, поручује премијер Ципрас. Славље на улицама Атине. Опозициони лидер Антонис Самарас поднео оставку. Састанак лидера еврозоне у уторак.

22.34 - Премијер Грчке Алексис Ципрас истиче да је данас окренута нова страница у историји Грчке, преноси Ројтерс.

22.14 - Опозициони лидер Антонис Самарас поднео је оставку, јавља Би-Би-Си. Самарас је био главни заговорник опције "да" на референдуму.

21.36 - Грчки министар финансија Јанис Варуфакис каже да је данашње "не" велико "да" за демократску Европу, преноси Ројтерс.

20.06 - Премијер Грчке Алексис Ципрас разговарао телефоном са председником Француске Франсоа Оландом, јавио је Ројтерс.

20.29 - До сада је пребројано нешто више од 40 одсто гласова према којима "не" има 61,08 одсто подршке док је за "да" гласало 38,92 одсто бирача.

20.25 - Грађани се окупљају на улицама и трговима Атине чекајући објаву коначних резултата референдума. Противници предлога међународних поверилаца почели да славе.

19.37 - Резултати после скоро 19 одсто пребројаних гласова показују да је за "не" гласало 60,45 одсто гласача, а за да 39,55 одсто.

19.20 - На основу пребројаних око 10 одсто гласова за "не" је гласало 59,8 одсто бирача, а за "да" 40,1 одсто, преноси Ројтерс.

18.43 - Влада жели да настави преговоре са повериоцима како би се што пре постигао договор, каже портпарол владе Габријел Сакеларидис. Министар финансија Варуфакис касније ће одржати састанак с банкарима.

18.35 - Грчка телевизија АНТ процењује да је око 65 одсто грађана изашло на гласање, пренео је Би-Би-Си. 

18.15 - Прве излазне анкете показују да "не" има благу предност у односу на "да". Према три агенције за истраживање јавног мњења, одговор "не" је с тесном разликом превагнуо.

18.00 - Затворена биралишта у Грчкој.

Премијер Грчке Алексис Ципрас истакао је после референдума да је данас окренута нова страница у историји Грчке, преноси Ројтерс.

Како каже, Грчка је направила храбар избор иако нема лаких избора.

"Доказали смо да се демократија не може уцењивати. Грци нису одговарали на питање да ли су за останак или излазак из Европе", поручио је Ципрас у телевизијском обраћању нацији.

Најавио је да ће Грчка сутра да иде за преговарачки сто са циљем да поврати банкарски систем.

"Спремни смо да наставимо преговоре са планом реформи", рекао је Ципрас и указао да ће на столу сада бити и питање дуга.

Навео је и да ће позвати председника Грчке да сутра сазове састанак лидера политичких партија.

Портпарол грчке владе Гаврил Сакеларидис изјавио је да ће се напор за постизање споразума Атине и поверилаца "интензивирати почевши од вечерас".

"Велики припремни рад је урађен на постизању споразума. Банка Грчке ће послати захтев ЕЦБ-у вечерас. Верујемо да постоје снажни аргументи за подршку ЕЛА (хитно финансирање ликвидности)", рекао је Сакеларидис за телевизију АНТ1.

Сакеларидис је рекао да преговори морају бити закључени врло брзо, можда већ за 48 сати.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је да је Грчки народ рекао "не више" даљој штедњи после објављених делимичних резултата референдума који показују да је "не" убедљиво победило.

Варуфакис је у телевизијској изјави рекао да су кредитори од почетка планирали да затворе банке да понизе Грке и да их приморају да изјаве да се кају зато што су желели да им покажу да су дугови и зајмови неодрживи.

"Грчки народ је рекао 'не више' после пет година штедње", рекао је Варуфакис.

"Грчки народ је показао да не пристаје на уцене", изјавио је министар одбране Грчке Панос Каменос након објављивања телевизијских анкета по завршетку референдума.

"Грчки народ је доказао да не пристаје на уцене, терор, претње. Демократија је победила", написао је Каменос, лидер једне од партија у владајућој левичарској коалицији, на свом Твитер налогу.

Грчки министар одбране и лидер десничарске странке Независни Грци изјавио је вечерас да је грчки народ показао да се не може уцењивати и да је "демократија победила".

Панос Каменос је, поводом резултата анкета да је на данашњем референдуму победило "не" понуди кредитора, навео на Твитеру да је грчки народ показао да му се не може претити.

"Грчки народ је доказао да не жели бити уцењиван. Неће бити терорисан. Неће му се претити. Демократија је победила", навео је Каменос.

Опозициона грчка странка ПАСОК истакла је да је, независно од исхода ререфендума о предлогу међународних поверилаца, најважније обнављање јединства.

У међувремену је министар финансија Грчке Јанис Варуфакис састао са грчким банкарима како би размотрили какав захтев Атина да упути Европској централној банци, изјавио је портпарол Варуфакисовог министарства.

За сутра је најављен и састанак званичника министарстава финансија еврогрупе.

Одржавање референдума о споразуму са европским владама, Европском унијом (ЕУ) и Међународним монетарним фондом (ММФ) иницирао је грчки премијер Алексис Ципрас.

Гласање је организовано за само девет дана. На референдуму је право гласа имало 9.855.029 бирача који су се са "да" или "не" изјаснили на укупно 19.159 бирачких места широм Грчке.

Референдумско питање је гласило: "Да ли да се прихвати нацрт споразума који је представила Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд на састанку еврогрупе 25. јуна и који се састоји од два документа, а сачињава јединствен предлог? Први документ је насловљен Реформе за довршетак актуелног програма и после њега, а други Прелиминарна анализа одрживости дуга".

Повериоци Грчке захтевају реформе у замену за продужење споразума о пакету помоћи до новембра, али је продужење одбијено, а програм помоћи окончан као што је планирано 30. јуна, након прошлонедељне пропасти преговора грчке владе и кредитора.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се