Читај ми!

Додик: Референдум вероватно почетком септембра

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је у Бањалуци да би референдум о раду Суда и Тужилаштва Босне и Херцеговине требало да буде одржан највероватније у првој седмици септембра.

Милорад Додик је прецизирао да је одлучено да ће бити упућена иницијатива за одржавање посебне седнице ентитетског парламента, на којој ће се разматрати или одлучивати о расписивању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ, преноси Танјуг.

Референдумско питање о којем ће се изјашњавати грађани Српске, потврдио је Додик, биће: "Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметнуте законе од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Републике Српске."

"Наравно да очекујемо велико не", рекао је Додик, након што је у Палати Републике одржао састанак са представницима владајућих парламентарних странака у Народној скупштини Републике Српске.

Представници парламентарних опозиционих странака нису присуствовали састанку јер је, како се наводи у заједничком саопштењу СДС-а, ПДП-а и НДП-а, питање референдума често злоупотребљавано од Додика и СНСД-а, преноси Радио-телевизија Републике Српске.

Додик сматра да је правосуђе према Дејтонском споразуму у надлежности ентитета и да није тачно да је та надлежност "одувек припадала БиХ".

"БиХ је противправно добила Суд и Тужилаштво одлуком високог представника, која је била и антиуставна и антидејтонска, а Уставни суд БиХ није уставотворац", навео је Додик упитан да прокоментарише тврдњу Амбасаде САД у БиХ да су "државне правосудне институције предвиђене Дејтонским мировним споразумом и потврђене од Уставног суда БиХ, те да је ова надлежност одувек припадала држави".

Додик је поновио да се Република Српска снажно залаже за независно правосуђе које је "темељ сваке демократије" и поручио да РС остаје привржена доследном поштовању Дејтонског споразума, који је, између осталог, регулисао и ову област.

Николић је манифестовао јединство две владе

Додик је одбацио као нетачне тврдње члана Председништва БиХ Младена Иванића да председник Србије Томислав Николић "дели српски народ с обе стране Дрине".

Додик је новинарима рекао да је управо обрнуто и да је Николић манифестовао јединство које су две владе и два председника показали у настојањима око резолуцији о Сребреници.

"Очекивало се да и Иванић буде део те већине и да закаже седницу Председништва БиХ да би оно ту одлуку одбацило", рекао је Додик и истакао да није коректно да се о Николићу, који је упутио позив јединства, на тај начин говори.

Додик сматра да је највећи проблем за опозицију Српске био став председника Николића да нико не може да ради у заједничким институцијама а да не поштује став Српске.

Додик се данас састао са представницима парламентарних странака, који је опозиција игнорисала, а након састанка он је поручио да то говори о њиховом подаништву Сарајеву и спирали издаје и преноса надлежности којом су кренули.

"Ако није могао да нас обједини суд који прогони Србе и који отпушта ратног злочинца Насера Орића, онда не знам шта нас може објединити и шта би било довољно да људи из Српске демократске странке (СДС) схвате ситуацију у којој се налазимо", рекао је Додик.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара