Читај ми!

Грчкa финансијска драма, банке не раде у понедељак

Банке у Грчкој неће радити неко време, саопштио је премијер Алексис Ципрас. Позива на мир и поручује да су депозити у банкама сигурни.

Премијер Грчке Алексис Ципрас саопштио је да ће банке у Грчкој једно време бити затворене и оптужио европске партнере и Европску централну банку да врше притисак на Грчку, навео је у телевизијском обраћању нацији.

Да банке у понедељак неће радити најавио је раније и шеф Пиреус Банке, након хитног састанка са Саветом за финансијску стабилност, јавио је Би-Би-Си.

Савет за финансијску стабилност предлаже да банке буду затворене наредних шест радних дана, као и да се од уторка подизање готовине са банкомата, који сутра неће радити, ограничи на 60 евра дневно.

Ципрас је најавио је да ће бити спроведена контрола капитала, пошто су Грци на његов изненадни позив на референдум о понуди кредитора одговорили повлачењем новца из банака, преноси Танјуг.

Ципрас је оптужио европске партнере и Европску централну банку да врше притисак на Грчку, али је рекао да неће одустати од плана да наредне недеље одржи референдум.

"Одбијање захтева грчке владе за кратко продужење програма је чин без преседана према европским стандардима, који доводи у питање право сувереног народа да одлучује", рекао је Ципрас у телевизијском обраћању нацији.

"Та одлука довела је до тога да ЕЦБ данас ограничи ликвидност грчких банака и примора грчку Централну банку да предложи паузу у њиховом раду и рестрикције на повлачење новца", поручио је грчки премијер.

Грчки премијер је нагласио да су улози грађана у грчким банкама апсолутно загарантовани.

"Сада је више него јасно да је циљ ове одлуке само да уцењују грчки народ и да спрече демократски процес референдума", рекао је Ципрас у телевизијском обраћању.

Осим што је током дана за сутра, поводом грчке кризе, заказала хитан састанак са лидерима свих странака, немачка канцеларка Ангела Меркел је током вечери контактирала америчког председника Барака Обаму.

У телефонском разговору су се сагласили да је од кључне важности да се пронађе начин да Грчка остане у еврозони, саопштила је Бела кућа. "Двоје лидера потврдила су да њихови економски тимови пажљиво прате ситуацију и да ће остати у блиском контакту", наводи се у саопштењу.

Претходно, током дана, министар финасија Јанис Варуфакис је изјавио да се кључ за решење грчке кризе налази у рукама Ангеле Меркел.

Европска централна банка саопштила је раније да неће повећати средства намењена финансирању банки.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво