Читај ми!

ЕЦБ наставља хитну помоћ грчким банкама

Европска централна банка саопштила је да ће задржати хитно финансирање грчких банака на нивоу договореном у петак.

Европска централна банка наводи да је спремни да преиспита одлуку о програму Хитне помоћи за ликвидност (ЕЛА) и да ће блиско сарађивати са Банком Грчке, јавио је Би-Би-Си, преноси Танјуг.

"Након одлуке грчких власти да се одржи референдум и непродужења програма помоћи ЕУ за Грчку, Управни савет је донео одлуку да ће блиско сарађивати са Банком Грчке на очувању финансијске стабилности", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је, узимајући у обзир садашње околности, Управни савет одлучио да одржи ЕЛА на нивоу договореном 26. јуна.

Економски уредник Би-Би-Сија Роберт Пестон изјавио је да ЕЦБ не пружа никакву додатну помоћ за Грчку, што ће довести до великог притиска када је реч о контроли капитала.

Грчке банке зависе од програма ЕЛА и његово умањење могло би да Грчку удаљи од евра, навео је британски радио.

Ниво ЕЛА договорен у петак износи 89 милијарди евра, пише Гардијан.

Портпарол ЕЦБ-а рекао је за Би-Би-Си да "Грчка и даље има приступ ЕЛА".

У саопштењу ЕЦБ-а наводи се изјава гувернера Банке Грчке Јаниса Стурнараса који је рекао да ће та организација "као чланица евросистема, предузети све неопходне мере да се обезбеди финансијска стабилност за грчке грађане у овим тешким околностима".

Саопштење ЕЦБ-а уследило је пошто су министри финансија еврозоне у суботу одбили да продуже програм помоћи Грчкој после рока који истиче 30. јуна, а Атина позвала на референдум о предлозима кредитора.

Лагард: ММФ спреман да пружи помоћ Грчкој

У међувремену, генерална директорка ММФ-а Крситин Лагард је рекла ће наставити да прати развој ситуације у Грчкој и суседним земљама и да је та институција спремна је да пружи подршку у случају потребе.

Према њеним речима, еврозона остаје у "доброј позицији" и моћи ће да се суочи с последицама грчке кризе и да одржи финансијску стабилност у региону.

Према две одвојене анкете, објављеним данас у грчкој штампи, око 57 одсто грађана верује да грчка влада може да постигне договор с кредиторима, док 29 одсто жели излазак и еврозоне.

У другој анкети, 47,2 одсто Грка би гласало за договор с повериоцима иако је "болан и тежак", док би 33 одсто било против а око 18 одсто уздржано.

Грчка има само два дана за отплату рате кредита од 1,5 милијарде евра ММФ-у, а ако не нађе новац, то ће значити проглашавање мораторијума на плаћања, што је увод у њен излазак из зоне евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво