Читај ми!

Словенија због Грчке губи 1,8 милијарди евра?

Реакције у Љубљани на одлуку грчке владе да распише референдум су негативне, јер би Словенија могла да остане без више од 1,8 милијарди евра.

Словенија је Грчкој, преко два механизма за стабилизацију евра, до сада позајмила 263,6 милиона евра и издала још 1,55 милијарди у гаранцијама, преноси Фонет.

То је четвртина словеначких годишњих буџетских прихода, а Грчка је до сада вратила само 17,6 милиона евра, на име камата.

"По свој прилици, морамо заборавити на новац који смо дали Грчкој", сматра словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец.

Додаје да се грчки премијер Алексис Ципрас сам довео у безизлазну ситуацију и да се за референдум одлучио јер не може да испуни нереална предизборна обећања.

"Грчка је пред политичком кризом која ће довести до превремених избора, а можда чак и до изласка из еврозоне", каже Ерјавец.

Нешто блажи према Ципрасовој влади био је министар пољопривреде у влади премијера Мире Церара и председник Социјалдемократа Дејан Жидан,.

Према његовим речима, узроке за крах преговора са Грчком треба тражити, не само у нереалним обећањима Ципраса, него и у односу челника ЕУ, који нису знали да пронађу кредибилна и социјално одржива решења.

"У Грчкој се не ради само о финансијској, него и о економској, социјалној и политичкој кризи", упозорава Жидан и указује на осетљив геополитички положај те земље због ратова у Сирији и Ираку.

Челник словеначких социјалдемократа подсећа да је референдум легитимно право Грка, а решење кризе требало би пронаћи компромисом, који не би кажњавао грчки народ због грешака политичара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво