Подршка грчком референдуму и у парламенту

Грчки парламент одобрио је расписивање референдума на коме ће се народ изјаснити да ли пристаје на услове међународних поверилаца о враћању великог државног дуга Грчке.

Премијер Алексис Ципрас позвао је грађане да 5. јула заокруже "не". Уз то, министри финансија еврозоне одбили су да продуже програм помоћи Грчкој после рока који истиче за два дана.

Грчки посланици већином су подржали расписивање референдума - "за" је гласало 179 од 300 посланика.

Премијер Ципрас рекао је да услови кредитора представљају увредљив ултиматум. Грађанима је поручио да оснаже преговарачку позицију Грчке тиме што ће гласати против тих услова.

"Бирајте достојанство, наду и демократију. Дугујемо то нашој деци, будућим генерацијама, дугујемо то жртви грчког народа, поднетој да би наша земља остала суверена", рекао је премијер Грчке Алексис Ципрас.

Ципрас је рекао и да је Грчка колевка демократије и да нема намеру да за глас народа тражи дозволу од шефа Еврогрупе Јеруна Дејселблума и министра финансија Немачке Волфганга Шојблеа.

"Нису институције биле те које су напустиле преговоре - то су учинили представници грчке владе. Нисмо ми ти који су рекли да су разговори завршени лоше - то је рекла грчка влада. Ипак, овај процес није готов. Много тога још може да се деси", каже шеф Еврогрупе Јерун Дејселблум.

"Очекујте од Грчке да ће због одлуке коју су донели, ући у озбиљне проблеме наредних дана", сматра министар финансија Немачке Волфганг Шојбле

Истраживања јавног мњења у Грчкој показују да су многи узнемирени због развоја ситуације, али не и изненађени.

"Сви су забринути.Тако би се осећале и друге земље да су на нашем месту. Ситуација је веома, веома тешка", кажу анкетирани грађани.

"Демократија се овде родила и ми морамо да је очувамо. Не желимо да банке владају целим светом",сматра један становник Атине.

Аналитичари сматрају да крах преговора не мора нужно да значи и банкрот Грчке, иако је готово известан.

Напуштање евра такође је могуће, чиме би 19 земаља еврозоне упловило у њима непознате воде.

Аустријски министар финансија Ханс Јерг Шелинг изјавио је да излазак Грчке из зоне евра сада изгледа готово неизбежно.

"Последице за земље евра нису ни приближно тако лоше као за Грчку. Јасно је да једна земља не може под било којим околностима да уцењује Европску комисију и земље евра", рекао је Шелинг за аустријски лист "Дие Пресе".

Шелинг је рекао да би то било могуће само уколико Атина прво затражи да напусти Европску унију, а друге земље Уније се сложе са таквим захтевом.

Многе очи сада су упрте у Европску централну банку, која треба да одлучи да ли ће одобрити даљи проток новца којим би се грчке банке спасиле од пропасти.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво