Читај ми!

Швајцарска одобрила екстрадицију Орића БиХ

Швајцарска канцеларија за правосуђе одобрила је екстрадицију ратног команданта Сребренице Насера Орића Босни и Херцеговини по убрзаној процедури. Место и време предаје Орића органима БиХ, из безбедносних разлога, неће бити објављени, саопштила је та канцеларија.

Правосудни органи Швајцарске, по поједностављеној процедури, донели су одлуку да ратног команданта муслимана Сребренице Насера Орића изруче Босни и Херцеговини, саопштила је Канцеларија за правосуђе Швајцарске.

"Федерална канцеларија за правосуђе одобрила је данас екстрадицију Насера Орића Босни и Херцеговини", наводи се у саопштењу те канцеларије, преноси Танјуг.

Швајцарска је одлуку о изручењу образложила чињеницом да га "БиХ и Србија траже због оптужница за дела почињена на територији БиХ, као и да је Орић држављанин БиХ".

Орић је пре две недеље ухапшен на основу српске потернице. И БиХ и Србија су тражиле његову екстрадицију.

Био је командант муслиманских снага, а Хашки трибунал га је осудио за ратне злочине по једној тачки оптужнице на две године затвора за индиректну одговорност за смрт седам и мучење 11 српских заробљеника у периоду од 1992. до 1993. године.

Након жалбе на пресуду Орић је проглашен невиним, пошто је Апелационо веће у Хагу тада закључило "да нема сумње да су тешки злочини почињени над Србима у Сребреници у периоду од септембра 1992. до марта 1993, али да "доказ да су злочини почињени није довољан за изрицање казне појединцу".

По избијању рата у БиХ Орић је 20. маја 1992. постављен на функцију команданта Штаба Територијалне одбране у Сребреници, а од 1. јула 1992. и за члана Ратног председништва Сребренице.

Предводио је, тврдили су медији уочи суђења у Хагу, многобројне нападе на више од 50 српских села 1992–1993, у општинама Братунац и Сребреница.

Орић са сарадницима је у јулу 1995, пре него што је Војска Републике Српске заузела Сребреницу, евакуисан хеликоптером на подручје под контролом Армије Републике БиХ. 

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се