Читај ми!

Лазарат, битка до последњег даха

Албански специјалци поново су јутрос ушли у "краљевство" марихуане, Лазарат, намерни да акцију окончају тек пошто сви припадници локалне банде буду ухваћени. Ухапшена још тројица припадника те групе, што је укупно 14 од почетка операције. Испитују се везе чланова банде са радикалним исламистима.

Специјалне снаге албанске полиције, уз подршку оклопних транспортера и хеликоптера, од јутрос чешљају куће на ободу Лазарата у потрази за преосталим припадницима локалне нарко-банде одговорне за убиство полицајца, јављају албански медији.

Акција специјалаца почела је неколико сати после ултиматума који су преосталим члановима банде поставиле власти у Тирани, које су упозориле да ће бити "уништени сви они који не предају оружје".

Претња власти није, бар за сада, временски ограничена, али полиција по селу наступа прилично опрезно, пре свега јер је у пуцњави у среду убијен један, док су рањена двојица специјалаца.

У селу су и посебни истражни тимови, који покушавају да расветле околности под којима је убијен припадник специјалних полицијских снага. Извори у албанској полицији нису желели да саопште нове детаље тог догађаја, али је још прошле ноћи било извесно да је полицајац убијен хицем испаљеним у главу из непосредне близине.

Од јутрос нема података о новим жртвама, а албански медији наводе да је на полицију отварана ватра са најмање десет положаја у селу. Само на једном од тих места пронађено је око 100 чаура. Заплењена је незнатна количина наоружања, пише албански дневник Коха јоне.

Полиција посебно трага за Арбионом Аликуом, наводним вођом банде и човеком за којим је, због серије недела, расписана међународна потерница.

Албански медији, који покушавају да расветле везу банде из Лазарата са радикалним исламистима, за Аликуа тврде да није претерано велики верник, већ радије авантуриста. Осим њега, најмање још један припадник ове групе доводи се у везу са исламистима и, посебно, Лавдримом Муџахеријем, једним од кључних егзекутора Исламске државе у Ираку и Сирији.

Тензије око Лазарата пренеле су се и на албанску политичку сцену, па је опозициона Демократска партија оптужила премијера Едија Раму да је "неодговоран", док је премијер узвратио да се опозиција у овом случају понаша "срамотно".

Суштина политичког сукоба лежи у чињеници да је на недавним локалним изборима у Лазарату, опозиција освојила огроман број гласова, што је полицијском акцијом одмах пало у други план. 

У ранијим акцијама полиције у Лазарату уништене су око 102 тоне марихуане, око пола милиона стабљика те биљке, укупне вредности од око шест милијарди евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се