Читај ми!

Хан забринут за слободу медија на Балкану

Европски комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан оцењује да је слобода медија на Балкану постала питање које изазива велику забринутост и да је неопходно хитно се тиме позабавити.

Јоханес Хан истиче да слобода медија на Балкану "остаје питање које изазива посебну забринутост" Европске комисије, а нарочито уплитање и претње власти усмерене на независност јавних емитера, јавља Танјуг.

"Суочени смо са важним изазовима којима се треба одмах позабавити", рекао је Хан, обраћајући се путем видео-линка БИРН-овој регионалној медијској конференцији у Сарајеву.

Осим ангажовања власти, поручује Хан, потребни су додатни напори како би се обезбедила политичка и финансијска независност регулаторних агенција и бржа функционална саморегулација.

Европски комесар наглашава да ће наставити да врши притисак на владе у региону како би се обезбедио напредак.

"Такође, постоји потреба решавања проблема неформалног економског притиска на медије. Ово обухвата транспарентност медијског власништва и спречавање прекомерне концентрације истог. И последње, мада не мање важно, морају бити дефинисане транспарентне улоге у процесу јавних набавки у вези са државним оглашавањем", указује Хан.

Према његовом мишљењу, слобода изражавања и медији налазе се у самој сржи процеса европских интеграција.

"Слобода говора и информисања, професионална штампа су неопходне за демократско друштво, оне су од суштинске важности за изборе које грађани праве, а који се тичу будућности земље", сматра Хан.

Како каже, без њих јавност не може да извага опције или оцени вође, без њих расту опасне предрасуде и погрешне представе, што подрива шансе за мир и стабилност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара