Читај ми!

Груевски и Заев у Бриселу, дан одлуке за Македонију?

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан разговара у Бриселу са лидерима највећих македонских странака, у још једном покушају да се пронађе излаз из политичке кризе која већ месецима тресе ту земљу.

"Ово је кључни дан да се нађе трајно решење и крене напред", поручио је комесар на свом Твитер налогу уочи сусрета са мекедонским премијером и шефом владајуће ВМРО-ДПМНЕ Николом Гуевским, лидером опозиционих социјалиста Зораном Заевом и представницима две албанске странке у Македонији, преноси Танјуг.

Заев је пред почетак састанка рекао да опозиција пристаје само на прелазну владу без Груевског, чиме су слабе шансе за успех овог процеса додатно умањене. 

То је најновији у низу покушаја Брисела да посредује у кризи која је избила након што је Заев објавио низ транскрипата прислушкиваних разговора који указују на тешку корупцију, а Груевски га оптужио за покушај пуча.

Реч је о петом кругу разговора, којем ће овог пута присуствују и лидери албанских партија ДУИ Али Ахмети и ДПА Мендух Тачи.

Хан је за лидера владајуће ВМРО-ДПМНЕ Николу Груевског и опозиционе СДСМ Зорана Заева, Ахметија и Тачија издвојио чак пет и по сати разговора, јавили су македонски медији.

Позивајући се на високи извор из Европске комисије, агенција МИА наводи да ће поред Хана разговорима присуствовати још само известилац за Македонију у Европском парламенту Иво Вајгл.

Очекивана Европске комисије су да ће на састанку у Бриселу бити постигнут коначан договор, јер уколико македонски политицки лидери то не успеју да ураде, поготово после оквирног споразума, онда ће опасти и Ханов ентузијазам за посредовање, а може се десити и да одустане од даљег посредовања и да све препусеи амбасадору ЕУ у Македонији Аиво Ораву.

Најаве су да је оквирни споразум са прошлонедељног састанка у Скопљу простор у коме се очекује да ће се кретати данашњи преговори и да ће исти бити завршени организовањем превремених парламентарних избора у априлу следеће године, док ће се у међувремену радити на побољшању Изборног закона, реформи судства, ојачати владавина права и слобода изражавања медија.

Опозиција већ месецима бојкотује парламент, а у Скопљу се свакодневно одржавају протести у којима се тражи оставка владе и расписивање ванредних избора.

Досадашњи напори комесара Хана и делегације Европског парламента да наговори лидере на дијалог и решавање кризе кроз институције система показали су се неуспешни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се