Заев (не)иде у Брисел

Лидер македонске опозиције Зоран Заев најавио је да ће одлуку о евентуалном путу у Брисел саопштити касније данас. Заев је, претходно, одбио да иде у Брисел због "пристрасних" коментара еврокомесара Јоханеса Хана.

Бриселски састанак Заева и премијера Николе Груевског, описан као суштински за наставак распетљавања политичке кризе, заказан је како би се разјасниле недоумице везане за начелни споразум о превременим изборима у априлу и начину организације гласања.

"Водићемо рачуна о осетљивости објављеног материјала. Нико неће моћи да нас оптужи да угрожавамо преговарачки процес, а ми то и не желимо. Морамо да наставимо са обелодањивањем истине о злоупотребама власти", рекао је Заев, пренели су македонски медији.

Заев је у петак објавио да одустаје од учешћа у преговарачком процесу зато што је Хан у својим изјавама игнорисао озбиљне недостатке у изборном процесу које су пријавили ОЕБС/ОДИХР рекавши како су избори добили "генерално позитивне извештаје".

Лопта је спуштена након телефонског разговора који је уследио између њих, али и саопштења Европске комисије која је подсетила на забринутост у вези тачности бирачких спискова и на питања која је потребно хитно решавати у складу са препорукама ОЕБС-ОДИХР и Венецијанске комисије.

"Инсистираћемо да та прелазна влада буде без (актуелни премијер Никола) Груевског. Може бити потпуно експертска, може да буде и политичка влада свих парламентарних странака, може да је предводи чак и неки члан ВМРО-ДПМНЕ, али не из гарнитуре која је потпуно криминализована", рекао је Заев инсистирајући да то никако не може бити Груевски који је, како је рекао, први и најодговорнији за ту инкриминацију".

Македонска редакција Дојче велеа преноси да, с обзиром на атмосферу која претходи састанку у Бриселу и крутих ставова са обе стране, домаћи аналитичари немају велика очекивања од новог круга разговора. Сматрају, како се наводи, да разговори у среду неће одмах донети решење и да ће дуже трајати.

У дипломатским круговима не желе да прејудицирају исход преговора у среду. Само наглашавају да је "врло важна воља и конструктивност коју ће показати сваки учесник пре уласка на преговоре пошто то наговештава ток разговора".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се