Читај ми!

Варуфакис: Састанак са Шојблеом је био продуктиван

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис упутио је помирљиву поруку у дуготрајној борби за постизање споразума популарно названог "кеш за реформе", оцењујући састанак са немачким колегом Волфгангом Шојблеом као продуктиван, извештава Ројтерс.

Данашњи разговори ће бити од велике помоћи за проналажење крајњег решења, изјавио је Јанис Варуфакис после састанка са Волфгангом Шојблеом, одржаног у немачком министарству финансија, а који је, према речима грчког министра, протекао у изузетно пријатељском расположењу, преноси Танјуг.

"Дужност нас политичара је да покушамо да постигнемо договор. То је од апсолутно кључног значаја за Европску унију", рекао је Варуфакис, док је портпарол немачког министарства финансија одбио да коментарише састанак.

У интервјуу за немачки лист Тагешпигел, Варуфакис је, међутим, критиковао најновији предлог кредитора достављен Атини, називајући га контрапродуктивним.

"Такав предлог једино дајете ако заиста не желите постизање споразума", казао је он, и још једном поновио апел Атине за реструктурирање дуга.

Грчки министар рада Панос Скурлетис сматра да ће бити могући превремени избори у тој земљи, ако преговори с кредиторима не успеју да деблокирају последњу траншу обећане кредитне помоћи. Грчкој телевизији Мега рекао је да могући избори зависе од исхода преговора Грчке с кредиторима - Европском унијом, Међународним монетарним фондом и Европском централном банком, преноси Бета.

"Ако се ништа не постигне, мислим да ћемо прибећи вољи народа која ће рећи шта жели", рекао је министар изразивши уверење да ће споразум бити постигнут до краја јуна.

По анкети радија Параполитика, странка Сириза премијера Алексиса Ципраса победила би на изборима с 45 одсто гласова, док би конзервативци из Нове демократије, који су владали до јануарских избора, добили 21,4 одсто гласова.

Грчка мора до 30. јуна да плати рату кредита од 1,6 милијарди евра ММФ-у који јој је одобрио да плати све одједном, а не у четири дела како је било раније предвиђено.

"Крајем јуна биће прво исплаћене плате и пензије и, захваљујући споразуму, који се надам да ће бити дотле постигнут, покренућемо питање исплате дуга ММФ-у", оценио је Скурлетис.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се