Читај ми!

Додик: БиХ или ка изворном Дејтону, или ка независности РС

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да ће се БиХ кретати или ка повратку ка изворном Дејтонском споразуму, или ка независности РС.

"Ја нисам онај који би направио политичку авантуру, али имам намеру да освестим Србе да имају права", рекао је Милорад Додик на предавању поводом 20 година од склапања Дејтонског споразума на Факултету политичких наука у Београду.

Додик је рекао да је Дејтонски споразум данас "значајно урушен" и да би промене Устава БиХ водиле ка централизацији државе, преноси Бета.

Председник Републике Српске је навео да је данас тешко веровати у одрживост Босне и Херцеговине и додао да је она била "експеримент".

Рекао је да БиХ има "највише бораца" у Исламској држави по глави становника, њих 390.

"Данас све оно што је написао Алија Изетбеговић у Исламској декларацији можете да видите у оном што се зове Исламска држава", рекао је Додик.

Назвао је медијским спекулацијама наводе да постоји притисак на Србију да се дистанцира од Републике Српске. "Никада нисам осетио дистанцирање", рекао је Додик новинарима на Факултету политичких наука у Београду.

Истакао је да има интензивне контакте с премијером Србије Александром Вучићем и председником Томиславом Николићем.

Додик је изјавио и да је злочин у Сребреници проглашен за геноцид из политичких разлога, и да би његов одлазак у тај град легитимизовао такву оцену.

"Не могу да прихватим и легитимишем такво становиште", рекао је Додик.

Председник РС сматра да треба основати међународну комисију чији би циљ био да утврди шта се десило у Сребреници 1995. године, како би тај град могао да постане место помирења Срба и Бошњака.

Према његовим речима, манипулисало се с бројем убијених у Сребреници 1995. године.

Додик: Прихватам поруке папе Фрање

Председник РС каже да прихвата поруке које је папа Фрања упутио приликом посете Сарајеву, али је оценио да су оне биле "у функцији фарсе да се Сарајево представи као мултикултурални град".

"Немам ништа против папе и свих речи које је рекао, само против имагинације која се упорно прави", рекао је Додик на предавању.

Он је додао да је пре рата највећа концентрација Срба била у Сарајеву, а да у том граду сада више има Кинеза него Срба и Хрвата заједно.

Додик је казао да, према његовој оцени, није било више од 1.000 хришћана на стадиону "Кошево" и да су сви дошли "из других крајева" или из Хрватске.

Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања у суботу је посетио Сарајево, где је на Олимпијском стадиону Кошево одржао мису којој је присуствовало више 65.000 људи.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво