Читај ми!

Понта: Борићу се против оптужби

Румунски премијер Виктор Понта изјавио је да ће се борити против оптужби тужилаштва које је пре два дана покренуло истрагу против њега због сумње да је умешан у фалсификовање, прање новца, конфликт интереса и утају пореза.

Понта је истакао да су те оптужбе политички мотивисане и најавио да ће уложити жалбу јер су га тужиоци оптужили без званичног саслушања, наводи агенција АП, преноси Танјуг.

Председник Румуније Клаус Јоханис позвао је Понту да поднесе оставку, на шта је премијер одговорио да једино парламент може да га смени.

Јоханис је позвао Понту да поднесе оставку, истичући да је позиција шефа владе неодржива након што је против њега покренута кривична истрага због корупције.

"Само парламент може да ме смени. Поштујем став председника, али мене је на ову позицију поставио парламент", поручио је Понта.

Понта је нагласио да је поштовање уставних принципа од кључне важности за румунско друштво и да не може да прихвати да тужилац "може да буде изнад парламента, владе и грађана".

"Када би то било тако, онда би то била диктатура", навео је Понта.

Румунски тужиоци за борбу против корупције саопштили су пре два дана да су покренули истрагу против Понте због основане сумње да је умешан у фалсификовање, прање новца, конфликт интереса и утају пореза.

Понта је негирао кривицу и рекао да су оптужбе против њега потекле од његових политичких непријатеља.

Јавни тужиоци су спровели серију високо профилисаних хапшења у току протеклих неколико месеци у држави која важи за једну од најсиромашнијих и са највише корупције у Европској унији.

Министар финансија у влади премијера Понте поднео је оставку у марту након што су против њега покренути случајеви у вези са корупцијом, док су његов таст као и неки посланици, такође, под истрагом.

Понта, који је пре преузимања функције премијера 2012. године био јавни тужлулац, суочава се са општим изборима наредне године и његова влада тренутно покушава да у парламенту прогура низ спорних смањења пореза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво