Читај ми!

Пилсел: Ватикан схватио да се Степинац не сме канонизовати по сваку цену

Хрватски новинар и теолог Драго Пилсел каже да су ватиканској дипломатији важнији екуменизам и односи са Србима и Русима него “погодовање јастребовима у Загребу” као и да се може очекивати да папа Фрања пре посети Београд него Загреб.

Хрватски новинар и теолог Драго Пилсел истиче да треба сачекати сусрет председника Србије Томислава Николића и папе Фрање који је из техничких разлога, због квара авиона, одложен за септембар, преноси Танјуг.

Поводом најава кардинала Ангела Амата да ће Алозије Степинац бити канонизован до краја ове године, Пилсел каже да о томе одлучује папа.

"А папа је јасно дао до знања да жели дијалог и хрватској председници је рекао да неће доћи у Хрватску у скорије време. Пре ћемо га видети у Београду него у Загребу ако не оде у пензију са 80 година, што такође најављује као могућност", рекао је Пилсел у интервјуу за новосадски Дневник.

Говорећи о кардиналу Степинцу, кога православци сматрају злочинцем, а католици херојем, Пилсел каже да се лично искључиво бави документима који указују на то да је "Степинац изгубио компас" као и неки, како је рекао, хрватски бискупи, који су секундирали Фрањи Туђману.

На опаску да је главна препрека папиног доласка у Србију поклоњење у Јасеновцу и на питање може ли најављени дијалог двеју цркава представљати реалну основу за припрему те посете, Пилсел каже:

"Тешко да ћемо видети папу, који год то био, у Јасеновцу докле год се у Градини буде на службени начин 'лупало' с цифром од 700.000 убијених Срба", рекао је Пилсел и додао да ће то бити процес на основу чињеница.

Сабор СПЦ је на пролећном заседању одлучио да формира Комисију коју ће предводити митрополит загребачки Порфирије, а која ће заједно са комисијом католичке цркве покренути дијалог о Степинцу.

Пилсел каже да га радује помак у екуменском дијалогу и да жарко жели да дочека дан када ће један папа ући у храм Светог Саве у Београду.

"А до тада Ватикан ће наставити да хода као по јајима", закључује Пилсел.

Сматра да су у Ватикану схватили да не смеју попустити притисцима Загреба да Степинац буде канонизован по сваку цену, па су цео процес ставили на чекање.

"Рецимо, тек ће се 24. новембра ове године у организацији Загребачке надбискупије одржати симпозијум о односима Степинца и православаца, а с друге стране, видеће се и како ће узнапредовати поменути екуменски дијалог, којим ће руководити нови загребачко- љубљански митрополит Порфирије", навео је Пилсел.

Ипак, каже да не види да ће у скорој будућности чланови Хрватске бискупске конференције прихватити критички поглед на Степинца нити да ће епископи СПЦ одустати од критике Степинца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво