Читај ми!

Грабар Китаровић: Добри кораци у односима са Србијом

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић сматра да су добри кораци у односима Хрватске и Србије то што су две земље усагласиле листу од укупно 1.606 несталих особа током рата на подручју Хрватске од 1991. до 1995, као и то што је Србија суседној земљи изручила њиховог држављанина Вељка Марића, који је у Београду осуђен на 12 година затвора због ратног злочина.

Током радне посета Хрватској ратној морнарици и њеном седишту у луци Лора, шефица државе је новинарима навела да ти кораци отварају простор за даљи развој односа Хрватске и Србије за шта се, подсетила је, "лично залагала од самог почетка", преноси Танјуг.

Колинда Грабар Китаровић истакла је и да се залаже за убрзавање решавања отворених питања, рекавши да се "нада и верује" да ће се интензивно кренути са решавањем питања више од 1.600 несталих особа, чије породице "чекају тренутак да затворе то поглавље историје и нађу мир, а у будућности место на којем ће моћи да се поклонe својим најмилијима", пренела је агенција Хина.

Упитана да ли ће се залагати да Марић буде помилован, одговорила је да он треба да поднесе захтев за помиловање и објаснила да ће се, уколико он то учини, поступак спровести у складу са свим законским прописима у којима ће, како тврди, проћи све инстанце правосуђа и Комисију за помиловања.

Коментиришући пак одговор који је хрватска влада јуче упутила суседној Босни и Херцеговини да више неће примати "политичке оптужнице" за ратне злочине, председница Хрватске је оценила да је реч о доброј одлуци коју подржава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара