Без договора у Бриселу, шта ће бити са Грчком

Aтина и њени повериоци нису постигли договор о "коферу реформи" неопходним да би се одблокирао споразум о исплати дела кредита. Финансијски опоравак Грчке је неизвестан, а део од 1,6 милијарди евра који мора да исплати ММФ-у доспева у петак.

На радном састанку грчког премијера Алексиса Ципраса, шефа Европске комисије Жан-Клода Јункера и шефа Еврогрупе Јероена Дијселблема у среду увече у Бриселу није постигнут договор, наводе агенције, преноси Бета.

Атмосфера је била "конструктивна" и "позитивна", али неслагања и даље постоје између Атине, с једне, и њених кредитора и поверилаца, Европске уније и ММФ-а, с друге стране. 

Ципрас је јутрос рекао да је пронађен конструктиван приступ на састанку са кредиторима.

"Верујем да је, у сваком случају, договор на видику и треба с једним реалним ставом да закључимо разговоре", навeo je грчки премијер.

Ципрас је у Брисел однео план реформи и буџетских мера на 46 страна.

Према писању штампе, у пакету су и реформа ПДВ-а, постепено уједињавање десетина цеховских пензионих фондова, ограничење превременог пензионисања и убрзавање приватизације.

У међувремену, високи функционери владајуће Сиризе саопштили су да не могу да прихвате споразум који су кредитори предложили на састанку премијера Ципраса и председника Европске комисије.

Грчка сутра мора да исплати ММФ-у први део од укупно 1,6 милијарде евра које доспевају у јуну. Ако Атина буде имала новца за то, каже један упућен извор, очекује се да ће њена влада предложити да настави отплату само ако јој се обећа да ће се постићи целовит споразум.

Да би се договор с кредиторима постигао пре 30. јуна, када истиче рок важења пакета помоћи Грчкој, другог од 2010. године, потребно је да га повериоци и 19 земаља еврозоне одобре најкасније на састанку Еврогрупе 18. јуна. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара