Непризната МПЦ начелно прихватила дијалог са СПЦ

Синод непризнате Македонске православне цркве (МПЦ) саопштио је, након састанка у ужем саставу, да "начелно прихвата предлог за продужење дијалога са Српском православном црквом (СПЦ)", а да ће коначан став о дијалогу и састав комисије за разговоре са СПЦ донети на наредној седнци, када буде био у пуном саставу.

У саопштењу, на интернет страници МПЦ, се наводи и да "у међусобној комуникацији док трају преговори Синод (МПЦ) очекује, а било би за све добро, да се браћа из СПЦ односе са поштовањем према МПЦ", преноси Бета.

Синод СПЦ донео је пре два дана одлуку о почетку условних преговора о статусу МПЦ, чију аутокефалност не признаје и назива је "црквом у расколу", под условом да престане прогон архиепископа охридског Јована и његовог свештенства.

Синод СПЦ наложило је и формирање нове комисије Сабора за вођење дијалога, на чијем ће челу бити митрополит црногорско-приморског Амфилохије, а чланови епископ бачки Иринеј, епископ захумско-херцеговачки Григорије и викарни епископ стобијски аутономне Православне Охридске Архиепископије Давид.

Архиепископ СПЦ Јована (Вранишковски), је по тужби МПЦ за проневеру 240.000 евра био осуђен на три године затвора, а у фебруару ове године је пуштен на условну слободу уз посредовање митрополита Руске православне цркве Илариона.

Врховни суд у Скопљу је маја 2015. године укинуо пресуду Кривичног суда у Скопљу о трогодишњој затворској казни за епископа Јована, као и одлуку Апелационог суда којом је била потврђена ранија пресуда, чиме предмет треба да се врати на почетак.

СПЦ и епископ Јован одбацују све оптужбе и тврде да је владика осуђен у политичким процесима.

СПЦ је у преговорима до сада МПЦ нудила широку аутономију, уз останак под окриљем СПЦ, док МПЦ не прихвата ништа мање од аутокефалности, коју је самостално прогласила 1967. године. МПЦ до сада није званично признала ниједна православна црква.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се