Читај ми!

Бијело Поље: Оптужница против четворо лекара

Више државно тужилаштво у Бијелом Пољу подигло је оптужницу против четворо лекара због инфекције четири и смрти једне бебе у бијелопољској Општој болници у новембру прошле године, саопштило је Тужилаштво.

Оптужница је подигнута против лекара Томислава Јеремића, Звонка Пулетића, Хаке Тахировић и Јеле Цимбаљевић, којима се на терет ставља извршење тешког дела против здравља људи у вези са кривичним делом непоступања по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, за шта је прописана казна затвора од две до 12 година, преноси Танјуг.

У саопштењу Тужилаштва се, између осталог, наводи да Јеремић није поступио у складу са прописима и није образовао тим за надзор, превенцију и сузбијање болничких инфекција, као и да су он, Пулетић и Тахировић прекршили прописе и тиме што нису предузели одговарајуће хигијенске мере на Гинеколошко-акушерском одељењу и Одсеку за неонатологију.

Поред тога, окривљени лекари нису налагали узимање брисева са радних површина, уређаја, опреме и санитетског материјала, као ни санитарну контролу запослених на одељењима.

Цимбаљевићева, како наводи Тужилаштво, од 2. до 12. новембра 2014, као лекар специјалисте педијатрије, није поступала у складу са прописима, зато што након пријема двоје новорођенчади и сумње, а касније и постављања дијагнозе опасне заразне болести, то није пријавила.

"Због непријављивања појаве неонаталне сепсе настављен је рад на Одељењу за неонатологију на које су касније примљена још три новорођенчета која су се такође разболела од опасне заразне болести. Услед успостављања дијагнозе неонаталне сепсе код једног новорођенчета наступила је смрт у Клиничком центру Црне Горе, где су новорођенчад била упућена на даље лечење”, саопштено је из Тужилаштва.

У Клиничком центру је од 3. до 13. новембра примљено петоро новорођенчади са инфекцијом добијеном у бјелопољској болници, од којих је једно преминуло 11. новембра, након чега је и покренута истрага о узроцима инфекција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се