Читај ми!

"Шатораши" напустили Марков трг, са Милановићем у понедељак

Хрватски ратни ветерани, који већ 200 дана протестују, повукли су се са Марковог трга у Загребу. Договорен је састанак са Милановићем за понедељак. Раније данас, "шатораши" су пробили барикаде испред Цркве Светог Марка, у којој је више од 150 ветерана провело ноћ. Милановић оптужује саветника председнице Колинде Грабар Китаровић да учествује у протестима.

Хрватски ветерани повукли су се са Марковог трга у Загребу и сада су у Савкој улици, где протестују више од 200 дана. Један од вођа скупа Ђуро Глогошки рекао је да су ветерани, након вишечасовних преговора, прихватили понуду премијера Зорана Милановића да се састану у понедељак у 10 часова, пише портал Индекс.

Раније данас се око 200 ветерана сукобило са полицијом. Пробили су заштитну ограду и полицијски кордон, не би ли стигли до цркве. Демонстранти су насрнули на полицију када је покушала да приведе једног од њих, пише Индекс.

Окупљени су на полицију бацали бакље, после чега се кордон повукао. Није познато колико припадника снага безбедности је било око Марковог трга, али је након сукоба са "шаторашима" стигло још пет марица.

Око 14 часова безбедносне снаге поново су успоставиле контролу над улазом у Цркву Светог Марка. "Шатораши" нису могли да пробију барикаде, али је полиција ипак дозволила да се ветеранима у цркви доставе храна и вода, јавили су хрватски медији.

Како је јавио Индекс, шеф ХДЗ-а Томислав Карамарко апеловао је да се на ветеране не примењује закон, док је ветеран Ђуро Глогошки позвао полицајце да откажу послушност и пређу на њихову страну.

Хрватски ветерани сматрају да су им угрожена права и траже састанак са премијером Зораном Милановићем. Захтевају и смену ресорног министра Предрага Матића, јер су незадовољни његовим радом.

Матић их је јутрос посетио у цркви и обећао да ће премијер у понедељак разговарати са њима, уколико напусте цркву и уклоне шаторе. Ветерани су одбили предлог и позвали премијера да нађе време за њих.

Министар Матић је новинарима испред Цркве рекао да ветеранима није дат ултиматум, како је то протумачено. Нагласио је да ветерани већ два пута нису испунили обећање да ће се склонити са улица када влада повуче неке предлоге закона.

До ескалације протеста хрватских ветерана дошло је синоћ, када су се придружили протесту радника, а затим остали на Марковом тргу у центру Загреба и након што су радници отишли.

Под притиском полиције, повукли су се у оближњу Цркву Светог Марка одакле су синоћ поручили да неће отићи све док их не прими премијер.

Полиција је у неколико наврата покушала да их наговори да изађу из цркве. Чак је у једном тренутку покушала да уђе унутра, али су свештеници блокирали пролаз.

Одлучна да растури скуп који није пријављен, полиција је грађанима забранила да ветеранима доносе храну, воду, ћебад. Ветерани тврде да су данас покушали да пријаве протест, али да он није одобрен.

Председник удружења припадника специјалне полиције из времена рата Јосип Клем у емисији Хрватског радија рекао је да ветерани страхују за своју сигурност и да су под стресом и исцрпљени, преноси Танјуг.

Породице демонстраната, као и двојица ХДЗ-ових представника у Сабору, бивши ресорни министар Томислав Ивић и Звонимир Милас, покушали су да уђу унутра, али нису успели. Прилаз цркви није био дозвољен ни новинарима.

Испред Цркве Светог Марка дошла је и Хитна помоћ која је превезла три учесника протеста којима је позлило.

Милановић: Хрватска не може бити полицијска држава

Премијер Зоран Милановић је на ванредној конференцији за медије поручио да Хрватска не може бити полицијска и шпијунска држава и оптужио саветника председнице Колинде Грабар Китаровић да учествује у протестима.

"Особа која је њен саветник за ветеране, од највећег поверења, такав човек активно учествује у протестима. Како да то протумачим? Закључите сами. То није добро", рекао је премијер, преносе хрватски медији.

Истакао је да ни у једној европској држави не може да се протестује тако близу зграде владе, као и да не пристаје на буку и галаму и да ће се до задњег дана своје политичке каријере борити демократским средствима.

"Морам са жаљењем констатовати да има један број људи у хрватској политици који би хтели да је лоше, који би хтели грчки сценарио. Ништа од тога", нагласио је Милановић.

Такође је поновио свој став да иза свега стоји ХДЗ.

"То је очигледно – из сваког геста, гримасе, речи, реченице. То је читавој јавности потпуно јасно", одговорио је Милановић на питање има ли конкретне доказе за то.

Истакао је да одлука о уклањању шатора у којима ратни ветерани протестују дуже од седам месеци није његова, већ да је то била процена полиције. Упозорио је да сви који крше закон морају бити свесни да ће се он примењивати на њих.

"Ја могу позвати господу да за неколико дана разговарамо у влади. Али не данас, то је немогуће", рекао је хрватски премијер. 

Истакао је и да влада брине о ветеранима и да су њихова права чувана, а некад и увећавана, упркос економској ситуацији.

"Ја сам за дијалог, јавни дијалог, спреман идуће недеље. Ово мора престати. Ово ће престати кад то каже председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић или кад то каже председник ХДЗ-а Томислав Карамарко", тврди Милановић.

Грабар Китаровић: Захтеве ветерана треба узети у обзир

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић каже да нико, па ни хрватски ратни ветерани, не може бити изнад закона.

Ипак, додаје Колинда Грабар Китаровић, треба узети у обзир захтеве ветерана који већ 222 дана протестују, јер не верује да би ратни инвалиди месецима демонстрирали, а да за то немају разлога.

Грабар Китаровић је рекла како је њен саветник за ветеране Анте Деур стално извештава о протесту ветерана и да је Деура послала међу демонстранте како би сазнала шта се догађа "на лицу места".

Према њеним речима, треба да се саслуша и разговара и да се проба да се "ствар реши на цивилизован, миран и достојанствен начин".

Хрватска председница је истакла да догађаји на Марковом тргу нису добри ни за унутрашње стање у Хрватској, ни за међународни углед земље због чега је претходне вечери позвала све одговорне на достојанствено понашање, мир и на решавање отворених питања кроз дијалог.

На питање ко је одговоран за ескалацију бранитељског протеста, Грабар Китаровић је одговорила да "не би о томе просуђивала".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се