Додик тражи међународну комисију за истину о Сребреници

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да инсистира да се успостави међународна комисија која би утврдила истину о догађајима у Сребреници из јула 1995. године, јер "несразмер између тврдње о 8.000 страдалих и чињенице о око 4.000 сахрањених после толико година, говори да у свему томе постоји неки проблем".

"Нама се говори да је 8.000, а тамо на мезарима има око 4.000 сахрањених после толико година, а они из Хага су закључивали на причи о 8.000. Мени је веома неугодно да лицитирам о броју, али очигледно је да постоји неки проблем у свему томе", навео је Додик говорећи за РТ Војводине, преноси РТРС.

Председник РС рекао је да то јесте болно питање, али да "ако све што се десило није истинито изнесено, онда то остаје предмет спекулација".

Као илустрацију штетности баратања неистинитим информацијама, Додик је подсетио на то како је прича да су Срби побили 300.000 муслимана у рату довела до тога да су САД и друге западне земље на основу тог податка правиле своје концепте политичког решења у БиХ.

Додик је поновио ранији став да Сребреница није била херојски чин, али је указао да је прича о Сребреници непотпуна без података о српским жртвама.

"Апсолутно мислим да ниједан злочин није потребан, а да је ово у сваком смислу био непотребан злочин са становишта и политичког и националног и војног и сваког другог аспекта. Он је огроман и тежак, он је злочин који јесте најмасовнији на том простору, али не можете ви да изађете са причом о Сребреници само ако кажете да је тамо убијено неколико хиљада Бошњака, а да не кажете да је убијено исто толико Срба у неком времену које је мало шире и није сконцентрисано само на два дана", рекао је Додик.

Он је поновио да није сагласан са квалификацијом сребреничког злочина као "геноцида", указујући да је геноцид злочин Турске над Јерменима почетком 20. вијека.

"Они су тамо убили кога су стигли од Јермена, без обзира да ли су деца или одрасли. Кад узмете мало здрав разум, овде је више помодарство та прича о геноциду, која је гурнута да би неки прали своју савест", рекао је Додик.

Он је подсјеио на то да су, када је ријеч о Сребреници, жене и деца "организовано пребачени у Тузлу и да им није ништа фалило", али да има и таквих ситуација да су жене и деца гинули и убијани "зато што су наишле неке паравојне формације и то чиниле".

Додик је истакао да је стога "само потребна истина".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара