Додик: РС није добила информације о новим претњама

Министарство унутрашњих послова Републике Српске званично није добило информацију о новим претњама терористичким нападом у БиХ, рекао је председник РС Милорад Додик. Напад у Зворнику удар на РС, Српска стабилна, рекао је Додик.

Додик је, коментаришући изјаву министра безбедности БиХ Драгана Мектића о могућим новим терористичким нападима, рекао да је ово министарство "бескорисно и да не служи ничему", јавила је РТРС, преноси Танјуг.

"БиХ нема никаквих надлежности за безбедност по Уставу и Дејтону. Ово министарство је направљено у периоду када се очекивало да ће бити укинута Полиција Српске и његово постојање је бесмислено", образложио је Додик.

Председник РС је додао да су "радикалне терористичке групе иста претња и РС и Србији и другим земљама региона", наглашавајући да полиција Српске има добру сарадњу и са полицијом Федерације БиХ и са полицијом Србије.

Министар безбедности Мектић је у суботу изјавио да су безбедносне службе БиХ добиле дојаву о претњама новим терористичким нападом у тој земљи.

Како су пренели бањалучки медији, Мектић је рекао да је одређена информација добијена од једне партнерске службе из региона о томе да постоје индиције и обавештајни подаци о могућности новог терористичког напада у БиХ.

Предузете су и све мере везане за безбедност објекта за који је постојала одређена информација да би могао бити предмет напада, казао је Мектић.

Пре недељу дана у терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику у РС један полицајац је убијен, а двојица су рањена.

Напад је извршио 24-годишњи Нердин Ибрић, припадник вехабијског покрета, који је убијен у размени ватре.

Напад у Зворнику удар на РС 

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је недавни напад на полицијску станицу у Зворнику удар на Републику Српску, али је оценио да је ентитет упркос томе стабилан, преноси Танјуг.

"Неће ми неко рећи да то није удар на Републику Српску. Бирана је институција која искључиво постоји у РС", рекао је Додик за РТВ, додајући да су "сарајевски политичари затварали очи пред најездом исламског радикализма".

Додик је рекао да је поносан на полицију РС јер се показало да је на напад у Зворнику, у којем је убијен један припадник Министарства унутрашњих послова РС-а, а двојица рањена, изузетно брзо реаговано.

Додик је рекао да су неке надлежности и овлашћења у области обавештајних служби и безбедности "отете" Републици Српској и пренесене на ниво БиХ како би се "убила могућност" да Срби имају неку обавештајну структуру.

Додик је рекао да не може да искључи могућност да дође до нових напада на неким местима, али је оценио да ће то, ако се деси, још више окупити српско становништво у борби за своју слободу.

Говорећи о референдуму, Додик је рекао да ће та одлука бити донета уколико до краја 2017. године не буду враћене надлежности РС које су јој гарантоване Дејтонским споразумом, а потом одлукама високих представника отете и пренете на федералну власт БиХ.

Додик је рекао да ће РС легализовати своје право на референдум на којем ће се одлучивати о статусу и да је уверен да ће референдума бити.

"Ми никакве користи од БиХ немамо, већ само политичку и економску штету", рекао је Додик, наводећи да не калкулише питањем референдума. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара