Годишњица злочина у Добровољачкој

Породице страдалих војника, преживели и званичници Републике Српске положили су венце и упалили свеће у Добровољачкој улици у Сарајеву, где је пре 23 године нападнута колона ЈНА, која се мирно повлачила из града. Први пут је одржано и опело, а присутне су обезбеђивале јаке снаге полиције. Недалеко од места злочина, чланови удружења "Зелене беретке" развили су ратну заставу такозване Армије БиХ.

Трећег маја 1992. припадници ЈНА, уз гаранције Алије Изетбеговића лично и пратњу генерала Макензија и Унпрофора, почели су повлачење из Сарајева. У Добровољачкој су их напали припадници "Зелених беретки" тако што су пресекли колону која је напуштала град. Тада су убијена 42 војника ЈНА, 71 је повређен, а 207 их је заробљено.

"Ми смо одмакли неких 100 метара од команде, капије, ту су нас зауставили, разоружали, поваљали по асфалту и пуцали, без икаквог упозорења, без ичега", каже бивши припадник ЈНА Слободан Бојанић. 

"Прво су ме малтертирали ту, пошто нисам могао да легнем, онда су ми ставили пушку са наставаком у уста, и док се тај премишљао да ли ће да пуца, поред нас је пролетео заставник Вукшић Гојко који је тешко малтеретиран и био го, само у доњем вешу, њега су шутирали по улици буквално као лопту", сећа се Жељко Пантелић, такође бивши припадник ЈНА. 

Годишљица злочина обележена је на месту страдања војника ЈНА, где су положене руже и маслинове гранчице и упаљене веће.

Парастос је служен у Храму Светог Ђорђа у Источном Сарајеву, а потом опело у Добровољачкој. Иако под пратњом кантоналне полиције, учесници скупа нису успели до дођу до самог места злочина.

Током служења парастоса дошло је до мањег инцидента када је неколико чланова удружења "Зелене беретке" на мосту Дрвенија, недалеко од места обежавања, развило заставу такозване "Армије БиХ".

"Само једном годишње долазим, не могу без пратње полиције ни једном годишње да дођем и питам се стварно до кад, и како, и зашто? И увек ћу се питати док живим", рекла је мајка убијеног војника Богдана Томовић. 

Обележавању годишњице злочина присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, председник БОРС-а Миломир Савчић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Министар Савановић рекао je да се данас обележавају 23 године од страдања невиних и недужних младића само зато што су били у легалној и легитимној војсци бивше Југославије.

"Не смемо заборавити прошлост, али прошлошћу не смемо заробити нашу будућност. Ми не живимо више у свету наших очева, већ у свету наше деце. Битније је куда идемо него одакле долазимо", поручио је Савановић.

Колону ЈНА напале су муслиманске снаге под контролом члана крњег Председништва БиХ Ејупа Ганића, којем је асистирао бивши шеф Хрватске демократске заједнице у БиХ Стјепан Кљујић, о чему постоји тонски снимак. То је учињено упркос договору муслиманског лидера Алије Изетбеговића, команде Друге војне области ЈНА и Унпрофора, као и "чврстим гаранцијама" да ће колона безбедно напустити град.

Припадници такозване територијалне одбране и "зелених беретки", под командом Емина Швракића, отворили су унакрсну ватру, после чега су људе извлачили из возила и злостављали их, а из непосредне близине, наочиглед припадника Унпрофора, ликвидирано је 10 официра и војника ЈНА.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара