Читај ми!

Председница Хрватске: Правда није стигла творце идеје о Великој Србији

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да "правда није стигла оне који су осмислили идеју о Великој Србији", али да убијени хрватски полицајци у Борову Селу никада неће бити заборављени.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић каже да истина о домовинском рату мора да се зна као и то ко га је започео, преноси Вечерњи лист.

"Не могу да постоје различита тумачења о чињеницама и околностима које су свима познате, о којима су свој суд рекли и научници, као и међународна заједница кроз пресуде својих судова", рекла је Грабар Китаровић.

Према њеним речима, прихватање чињеница, процесуирање одговорних за злочине и дубоко поштовање према браниоцима из рата у Хрватској 1991-95. темељ је за суживот и залагање за мир.

"Домовински рат је део историје, али важан, јер је одредио садашњост и будућност независне и суверене Хрватске као пуноправне чланице ЕУ и НАТО-а", истакла је Грабар Китаровић окупљенима на улазу у Борово село код Спомен-обележја 12 чемпреса где се одржава "колона сећања" поводом убистава полицајаца 2. маја 1991. године у Борову селу.

Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић позвао је српске власти да покажу своје европско опредељење и пут, и осуде преостале оптужене за злочин у Борову селу који "и данас слободно живе у Србији".

"Овде се догодило најкрвавије и најокрутније убиство 12 хрватских полицајаца. Ништа слично се није догодило током рата. Наша обавеза је да пронађемо и последњег несталог и све одговорне за смрт полицијских службеника", рекао је Остојић.

Вечерњи лист наводи да су, док је Остојић говорио, представници Стожера за одбрану хрватског Вуковара, који су стајали иза Спомен-обележја, окренули леђа.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара